Портрети, автопортрети и шаржове

Любимите лица на хумора и сатирата в една зала, спазвайки противоепидемичните мерки

Изложба от колекцията на Музея на хумора и сатирата

13 февруари – 31 август 2021
Зала 3
Откриване: 12 февруари, 18:00

Възможно ли е да видите на едно място Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Велко Кънев и Татяна Лолова, подредени на разстояние метър и половина един от друг, спазвайки противоепидемичните мерки? Изложбата “Портрети, автопортрети и шаржове” от колекцията на Музея на хумора и сатирата в Габрово се открива на 12 февруари, петък, от 18:00 часа и е подредена така, че да предостави максимална безопасност на посетителите на Музея.

Във времена на изолация и дистанция всички имат нужда от повече положителни емоции, а в тази изложба публиката ще види лица, които винаги носят усмивка, дори само при споменаването на имената им. “Портрети, автопортрети и шаржове” представя 95 творби (43 живописни платна, 26 пластики и релефи и 26 шаржа) на 41 автора от колекцията на музея, създадени от средата на миналия век до наши дни. В центъра на вниманието са български писатели, актьори, художници, и не на последно място – габровски зевзеци.

Изложбата представя произведения на Юри Буков, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Борис Димовски, Доньо Донев, Любен Зидаров, Янко Павлов, Милка Пейкова, Вежди Рашидов, Тодор Цонев, Георги Чапкънов и други.

В допълнение публиката ще види и два документални филма от фонда на Музея – „Шопски приказки“ на режисьора Иван Ковачев(посветен на Стоян Венев) и „Среща на Радой Ралин и Борис Димовски в Дома на хумора и сатирата“ (от 1983).

Изложбата продължава до 31 август 2021 година.

Pin It on Pinterest