Поклон пред подвига и паметта на Васил Левски

Оценката за делото на Левски е дадена още от неговите съвременници, а през поколенията народната памет е съхранила образа му като пример за всички нас и мерило за върховете на националния ни дух.

Това каза в словото си директорът на СУ „Васил Левски“ Юлия Христова по време на възпоменателната церемония в Шумен по повод 148 години от гибелта на великия български революционер и национален герой.

„Личности и преди, и след времето на Левски са имали убеждението, че делата им са велики и значими и няма да бъдат забравени след смъртта им. Но водачи, които имат силата да налагат правила на другите, без самите те да ги заобикалят, да имат идеи и да се стремят да привличат другите към тях, но без да проявяват високомерие, да отстояват своето мнение, но и да се съобразяват с това на другите, да са лидери, но в името на по-висша цел да са готови да загърбят личните амбиции, няма много“, отбеляза Христова. Тя изтъкна, че захващайки се с опасното дело, той дълбоко в себе си си е давал сметка, че вероятността да оцелее и да види България свободна не е голяма, но това не поражда у него меланхолия, а напротив – устремът му в народните дела се увеличава.

Много шуменци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски в града, за да се преклонят пред подвига и саможертвата на Апостола на свободата. Ритуалът по поднасянето на венци и цветя се проведе на пл. „Освобождение“ при спазване на всички противоепидемични мерки. Рецитал, посветен на Левски, изнесоха актьорите Стефани Лечева и Стефан Мараджиев. В програмата се включиха и представителни роти от Шуменския гарнизон, Градският духов оркестър „Михаил Биков“ и членове на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, зам.-областният управител Петко Шаренков, председателят на Общинския съвет Красимир Минчев, заместник-кметове, общински съветници, представители на политически, просветни, обществени, културни организации и граждани.

Pin It on Pinterest