Региона

Почитателите на балетното изкуство могат да се насладят на Международния конкурс „Сара-Нора Прима“ тази седмица в Операта

Почитателите на балетното изкуство могат да се насладят на Международния конкурс „Сара- Нора Прима“, които се провежда в Държавна опера Бургас от 1 до 6 юли.

Билети могат да се закупят на място.

Конкурсът носи името на примабалерината и дългогодишен директор на балетната трупа на Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева. Състезанието се организира от Международна балетна асоциация „Сара-Нора Прима“ и Държавна опера – Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Министерството на културата.

До 5 юли в Бургаската държавна опера ще се провеждат конкурсните вечери с начало от 18:00 ч. Очаква се да пристигнат около 140 млади балетисти от няколко континента. Галаконцертът ще бъде на 6 юли, от 19:00 ч.

Тази година в състава на журито отново са поканени големи имена от световната балетна сцена, посочиха организаторите. Сред тях са примабалерината Ана Павлович, художествен директор на балета на Народния театър в Белград, Айшем Сюнал Савашкърт, административен и артистичен директор на Държавна опера Истанбул и директор на балета, д-р Сон-Хи Джанг, член на борда на Корейския национален балет от 10 години, Леонард Яковина, доскоро директор на балета в Хърватския национален театър в Загреб и настоящ съветник на министъра на културата и медиите в Хърватия, и Огулджан Борова, ръководител в Танцовата академия „Джофри“, официално училище към Joffrey Ballet в Чикаго. 

Председател отново ще бъде Сара-Нора Кръстева, а заедно с нея от българска страна участниците ще оценяват примабалерината и художествен директор на балета на Националната опера и балет Марта Петкова, премиер солистът Никола Христов Хаджитанев, проф. д-р Мария (Маша) Илиева, както и Силвия Томова, артистичен директор на балета в Държавна опера – Стара Загора. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest