Региона

Почит за героя, спасил бойното знаме на 19-ти пехотен шуменски полк

Кметът на Шумен проф. Христо Христов, военнослужещи от Военното окръжие в Шумен, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Асоциацията на българските ветерани миротворци, Държавния архив и наследници положиха венци и цветя пред паметната плоча на ген.-майор Марин Куцаров в неговата родна къща.

Паметта на героя, спасил бойното знаме на 19-ти пехотен шуменски полк, бе почетена с минута мълчание.

Участници в церемонията бяха и от запасното войнство в Разград, които развяха пред дома на ген. Куцаров копие на спасения флаг.

Венци и цветя бяха положени и пред паметната плоча на „Спасителите на шуменските бойни знамена“ на стената на Военния клуб в Шумен, на която са изписани имената на доброволеца Димитър Н. Гугов, редник Иван Тотев Цонев и подполковник Марин Тодоров Куцаров.

Инициативите, с които беше отбелязана 150-годишнината от рождението на генерал-майор Марин Куцаров, продължиха в салона на Военния клуб. Началникът на Военното окръжие в Шумен подполковник Георги Георгиев награди Мехмед Ялъм с грамота и плакет на Министерството на отбраната за принос в създаването на паметна плоча на загиналите във войните на България жители на село Градище.

След награждаването в салона на Военния клуб в Шумен беше излъчен филмът „Светинята на полка“, посветен на делото и героизма на генерал Куцаров. В салона на Военния клуб е подредена и изложба с част от документите, пазени в Държавния архив, снимки от ранните години на ген. Куцаров като юнкер във Военната академия и други. Сред най-ценните експонати в нея са неговите дневници от Първата световна война и от Балканските войни.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest