Региона

Почина ловешкият музикален деец Красимир Андреев

Почина ловешкият музикален деец Красимир Андреев (88 г.). Преди броени дни той беше приет в неврологичнотоотделение към МБАЛ – Ловеч.

Ръководството на Община Ловеч и лично кметът Корнелия Маринова изказват съболезнования на семейството по повод тъжната вест. „Красимир Андреев беше от онези талантливи и ценни хора, които поддържаха и увеличавахамузикалната слава на нашия град. Не случайно през 2021 година беше отличен с Почетен медал на град Ловеч“, каза Корнелия Маринова. 

Красимир Андреев е известен музикален педагог, създал десетки песни, някои посветени на Ловеч.  Автор е на „Антология за живота и творчеството на музикалните дейци в града ни“; на книгите „Песни за Ловеч“, „Ловеч се смее“ и „Гласовете на Ловеч“. Описал е живота си подробно в мемоари в три тома.

Роден е на 16 май 1935 г. в гр. Ловеч. Музикалното си обучение започва като ученик. Завършва Пълно средно смесено училище „Христо Кърпачев“ през 1953. Учи вМузикалната консерватория, София, при проф. Парашкев Хаджиев. Работи като учител в Ловеч в продължение на 38 години. Десет години е учител-методист в отдел „Народна просвета“. Ръководител на ученически хорове и курсове за учители по пеене. Носител на златни медали от републикански фестивали на художествената самодейност, на награди от фестивалите за стари градски песни в Петрич и Велико Търново, на Голямата награда във Варна. Награден с орден „Кирил и Методий“ II ст., медал „1300 години Българска държава“ и др. 

Дълбок поклон!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest