Пловдив ще почете 147 години от трагичната гибел на Васил Левски

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари 2020 г, сряда, от 10.00 часа в Пловдив ще бъде почетена 147-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.

(Преди това, в Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида).

Слово пред паметника ще произнесе Павлина Николова – зам.- председател на Общински комитет „Васил Левски“ Пловдив, читалищен деятел, член на СНБП, носител на наградата „На ползу роду“ на Общински читалищен съюз Пловдив. Водещ на възпоменателното честване ще е Златко Павлов.

В церемонията по традиция  участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя ще се включат Кметът на Община Пловдив, народни представители, Председателят на Общински съвет-Пловдив, Областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.

Изпращам ви подробна програма на месеца  под  надслов „По пътя на българската свобода”, който включва изяви свързани с темите :„Левски във времето” и „3 март – помним и почитаме”.

Те ще се проведат в периода 12 февруари – 12 март 2020 г. и са посветени на няколко важни годишнини:

·        147 г. от обесването на Апостола на свободата Васил Левски

·        142 г. от Освобождението на България

·        180 г. от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа – национални герои

·        170 г. от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов

За повече информация – доц. Кирчо Атанасов – Общински комитет „Васил Левски” и „Народните будители и Аз”

1

Pin It on Pinterest