Площадът в Поморие оживя под ритъма на „Хоро край поморийския бряг”

„Няма нищо по-хубаво от това, да видиш пълен с усмихнати хора площад, танцуващи български народни танци. Българската народна песен, българските народни хора́ и българското народно творчество са в основата на българщината като цяло, за да я има България. Затова площадите трябва да са пълни с хора като вас, с народни носии и да се играят български народни танци. Поморие е пример за всички. Благодаря ви, че сте тук.” С тези думи кметът на Поморие Иван Алексиев приветства участниците във Фестивала  на клубовете за народни танци “Хоро край поморийския бряг”, организиран за единадесета поредна година от Община Поморие и сдружение Танцов клуб „Чайка“, с ръководител Лиляна Христова.

Септемврийското слънце огря пъстрия площад, събрал стотици участници от 19 клуба от цялата страна. След традиционното дефиле по главната улица на Поморие, под ритъма на българската народна музика, кръшни хора разлюляха централния площад и сцената пред НЧ „Просвета” 1888. Начало на тазгодишното издание на фестивала поставиха танцьорите от Група „Тракийска китка” от с. Гавраилово и с. Селиминово, общ. Сливен, които представиха автентични танци от техния регион.

Всички клубове се изявиха и със свое индивидуално изпълнение, а за достойното си участие във фестивала бяха наградени с грамоти и предметни награди от кмета Алексиев.

Днес ръководителите на танцовите клубове участваха в семинар, като под ръководството на преподавателя от Югозападния университет доц. Георги Гаров разучиха автентичен български танц, който ще бъде фестивалното хоро през следващото издание на цветния празник в Поморие.

Pin It on Pinterest