Региона

Плевенска филхармония с две престижни награди „Музикант на годината”

Награда „Млад музикант на годината” – Георги Милтиядов
Награда „Проект на годината” – „В света на музиката”

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио, бяха връчeни наградите „Музикант на годината 2023″, национална анкета, организирана от предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ с екип Ирена Гъделева, Татяна Иванова и Росица Кавалджиева-Христова.

Близо 7 хиляди реални гласа са били подадени в 33-ото издание на „Музикант на годината 2023″. Слушателите са гласували в пет категории за финалистите, определени от професионално жури, според новия регламент. Събитието се проведе под патронажа на Министерство на културата, почетен гост на гала концерта беше г-жа Елиянка Михайлова, директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование”.

Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории – „Проект на годината” за националното турне „В света на музиката” със солисти Веско Ешкенази – цигулка и Вероника Тодорова – акордеон. Диригент и аранжор на програмата „В света на музиката” е Георги Милтиядов, който беше отличен и в категорията „Млад музикант на годината”.

От сцената на престижния форум в Първо студио на БНР г-н Любомир Дяковски, директор на Плевенска филхармония, благодари на журито и на многолюдната публика на проекта „В света на музиката” и декларира, че в бъдеще на афиша на концертите ще стои и прекрасния символ „Музикант на годината”.

Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Георги Милтиядов, като част от програмата на гала концерта, представиха сюитата „Medley Piazzolla” от Астор Пиацола, аранжимент на Георги Милтиядов. Публиката притаи дъх при майсторското изпълнение на солистичното трио. Запис на изпълнението можете да чуете в официалната страница в FB на Плевенска филхармония. А целия гала концерт ще бъде излъчен в предстоящия брой на „Алегро Виваче” по програма „Хоризонт” на БНР на 4 юни, вторник, след новините в 20 ч.

В другите категории по време на церемонията наградени бяха: Соня Йончева – „Музикант на годината”, Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова в категория „Ансамбъл на годината”, хоровият диригент Милена Добрева за „Музикален педагог на годината”, а цигуларката Олга Дойкова получи наградата „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването „Алегро виваче“. Наградата беше връчена от Веско Ешкенази.

***

Повече за проекта:

В света на музиката” е проект на Плевенска филхармония с Веско Ешкенази, като главно действащо лице, заедно с Вероника Тодорова – акордеон и Георги Милтиядов, който е диригент и аранжор на програмата. В концертите са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и солисти. Публиката може да се наслади на творби от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Волфганг Амадеус Моцарт, Арам Хачатурян, Петко Стайнов, Ренцо Руджери, Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Майкъл Джексън, „Куин“ и др.

С националното турне „В света на музиката“ Плевенската филхармония вече покори сцените на: Плевен, София, Пловдив, Троян, Варна, Бургас, Созопол, Копривщица, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Велико Търново, Силистра, Русе, Добрич, Монтана, Дебнево, Горна Оряховица, Димитровград, Пазарджик, Габрово, Ловеч, Долна баня и др. Очаквайте Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Георги Милтиядов с оркестъра на Плевенска филхармония на сцените в цяла България.

Предстоящи дати със звездни концерти „В света на музиката” през 2024 г.:

17 юли – Бургас, Културен дом НХК, 20 ч.
18 юли – Несебър, Артиум център, 20 ч.
19 юли – Поморие, НЧ „Просвета – 1888”, 20 ч.
23 юли – Пловдив, Летен театър „Бунарджика”, 20 ч.
03 август – Дебнево, Jam on the river, 20 ч.
02 септември – Добрич, Органова зала, 19 ч.
03 септември – Балчик, НЧ „Паисий Хилендарски – 1870”, 18 ч.
01 ноември – Варна, НДК-Варна, 19 ч.

***

Повече за музикантите в проекта:

ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ – пианист, композитор, аранжор, оркестратор и диригент, е роден в Бургас през 1998 г. Завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” в родния си град със специалност „Пиано“ и продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“. Завършил е майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров.

Автор е на над 400 аранжимента за различни състави. От 2013 г. прави аранжименти и симфонични оркестрации за оркестъра и хора на Държавна опера – Пловдив и Русе, Плевенска филхармония и ОХ „Гена Димитрова“, Софийска филхармония и НФХ „Светослав Обретенов“, за Симфониетите в Шумен, Враца и Сливен, Филхармония „Димитър Ненов“ – Разград, НМБЦ „Стефан Македонски“, група „АКАГА“, Ку-ку бенд и други, в проектите „Музика в кадър“, „Любими руски песни“, „Не си отивай, лято!“, „Ах, този мюзикъл!“, „Вечните песни на България“, „Вечните рок-песни на България“, „Вечер на мюзикъла“, „Романтична комедия“, „100 години Синатра“, „Моите неизпратени писма“, „Любими филмови песни“, „Разходка по Бродуей“, „Аве Мария – коледен концерт“, „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър“, „Пътуване в музиката“, „Традиция и класика“, „Веско Ешкенази на 50“, „Цигулката в киното“, „В света на музиката“ и др.

От 2013 г. до 2016 г. е корепетитор и аранжор на Смесен хор „Родна песен“ към Община Бургас, с който осъществява голям брой концерти и участия във фестивали в България, Гърция, Хърватия, Македония, Чехия, както и мащабни вокално-симфонични проекти. В периода 2013 – 2017 г. е пианист, а по-късно и аранжор на ежегодния фестивал „Sounds of the ages“ в Пловдив, в който участват Таря Турунен (в проектите „Beauty & the Beat” и „Ave Maria Christmas Tour”), Майк Терана, Девин Таунсенд, групите „Аsia“, „Paradise Lost“, „Opeth“ и „Katatonia“ с оркестъра и хора на Държавна опера – Пловдив.

През 2015 г. започва композиторската си кариера в тандем с поета Пейо Пантелеев. Получава наградата „Сребърен гларус” за цялостно творчество за музика по стихове на поета. Създал е над 40 песни, някои от които са финалисти в конкурсите „Лирата на Орфей“, „Златен кестен“, „София пее“, „Сладкопойна чучулига“, „Бургас и морето“, „Детска мелодия на годината“, Национален фестивал на коледната и новогодишната песен и др. През 2020 г. събира част от тях в албума „Целувка в нощта“, който през юни 2021 г. печели награда „Албум на годината“ в „Годишни награди за мода, стил и шоубизнес“.

Георги Милтиядов е носител на Голямата награда за постижения в област „Изкуства” на Фондация „Димитър Бербатов” (2008), както и на над 40 награди от национални и международни конкурси като пианист и поп-изпълнител: „Надежди, таланти, майстори”, „Франц Шуберт”, „Светослав Обретенов”, „Сезони”, „Сладкопойна чучулига”, „Сребърна Янтра”, „Слънце, радост, красота”, „Радост на брега“, „Изгряват звезди”, „Национален конкурс за забавна песен – Пловдив”, „Конкурс за немска и австрийска музика”, „Върбан Върбанов”, „Млад музикант на годината” и др.

Днес работи в Плевенска филхармония като диригент и пианист и е желан гост-диригент в оркестрите и хоровете на София, Русе, Шумен, Враца, Видин и др.

*

ВЕРОНИКА ТОДОРОВА започва обучението си по акордеон при Мариета Жекова в Музикалната школа в Троян, след което продължава в Дийц (Германия). От 2005 до 2007 г. е студентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджери в Италия, след което завършва и специалност „Инструментална педагогика“ в Музикалната академия в Дармщад (Германия). Вероника свири на сцената на едни от най-престижните световни музикални сцени в Германия, Италия, Австрия, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния.

Носител е на много Първи награди от национални и международни конкурси: Акордеонен конкурс в Пловдив, „Citta di Lanciano” в Италия, „Primus Ikaalinen” във Финландия, „Deutsche Meisterin 2006” в Германия и много други.

През 2004 г. основава „Вероника Тодорова Бенд”, с който издава първите си два албума „Rosso” и „Balkan Train”, представени и на българската публика през 2008 г. През последните 10 години групата участва в редица концерти и фестивали, някои от които с радио HR3 и „Deutsche Welle” в Германия. В момента Вероника реализира международни проекти заедно с музиканти като Кристофър Херман, Рафаел Цвайфел, Райнер Михел, Бодек Янке, Салман Гамбаров, Каролине Тон, Тамара Лукашева, Синтия Завен и др. С част от тях основава и групата „Eurasians Unity”, която печели в Германия престижната награда „World Music Prise” за 2015 г., а две години по-късно издават с подкрепата на Гьоте институт и първия си албум.

През 2020 г., след 17 години зад граница, Вероника Тодорова се връща в родината, основава Международен фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the river” в Дебнево и заявява своето място и на българската сцена. Вероника изпълнява широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго-нуево до собствени композиции и етно-джаз.

Понастоящем работи като заместник-кмет на Община Троян по „Образование, култура, социални и младежки дейности”.

*

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ е световноизвестен български цигулар, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония „Пионер” с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол скул” в Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma.

Лауреат е на международните конкурси за цигулари „Виенявски” в Познан – Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на „Карл Флеш” в Лондон. Носител е на наградата „Музикант на годината 2010” на предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио.

Веско Ешкенази е концермайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Монте Карло и на Мексико сити, Нидерландския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин… Свири под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис Рикардо Шайи, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Емил Чакъров, Мартин Пантелеев и др.

От 1995 г. Веско Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов, изнасят поредица концерти в Европа. През 2019 г. именитият цигулар е удостоен с отличието „Почетен гражданин” на София.

От 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest