Петковденско сгледно хоро – надиграване на Селския мол в Габрово

След известна пауза  Селският МОЛ се събира с празнично издание на 14 октомври, Петковден, духовният празник на Габрово. 

На обичайното място – пред Църквата „Св. Троица“, в 17 часа, ще има празнична програма с музика, надиграване и томбола. Традиционното Петковденско сгледно хоро този път ще има по-различен характер. Отново ще свири Оркестър Габрово, но вместо заловени за ръка, участниците ще могат да се включат в индивидуално надиграване на разстояние един метър. Така неомъжените моми ще имат повече мегдан да се представят, както повелява традицията.

Освен  читалищните общности, в Селския МОЛ ще участват и местни производители (фермери, малки семейни стопанства), които отглеждат селскостопанска продукция в малките населени места, или възраждат стари занаяти, характерни за този край. Една от основните мисии на Селския МОЛ е да даде видимост на местното производство и да привлече повече потребители и почитатели на местните храни и кулинарни специалитети. Това е една от първите и най-важни крачки към природосъобразния и устойчив начин на живот.

Участието е безплатно, а всеки изложител дарява продукт или изделие за томболата, приходите от която подкрепят организацията на Селския МОЛ. Читалищата, участници в Селския мол, предлагат характерни и традиционни местни продукти, като събират дарения за своя кауза.

Организаторите молят участниците и гостите на Селския мол да носят предпазни маски, особено, когато са пред масите, на които има изложени хранителни продукти.

Pin It on Pinterest