ПЕТ СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТ РУСЕ

По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на област Русе са констатирани пет нови случая на коронавирус през последното денонощие. От тях трима са хоспитализирани, а останалите двама са на домашно лечение. Всички те са в стабилно състояние, като настанените за изминалите 24-часа на болнично лечение се намират в Университетска болница „Канев“. Става дума за две жени на 65 и 66 години съответно от гр. Русе и гр. Борово, както и за мъж на 65-годишна възраст също от гр. Русе. Всички те са в стабилно състояние и със сходна симптоматика, изразяваща се предимно в повишена телесна температура, отпадналост и болки в гърлото. Единствено при 66-годишната жена от гр. Борово има данни за бронхопневмония, като тя е и с придружаващо онкологично заболяване. Двете лица, които са на домашна изолация са мъж на 20-годишна възраст и жена на 18 години. Няма установена епидемиологична връзка между случаите, както и с предходни такива. Продължава провеждането на епидемиологичните проучвания. Важно е да се отбележи, че в Единния информационен портал относно разпространението на коронавируса за област Русе са отбелязани 7 нови случая, но на практика от областта са 5, другите два са при хора, родом от Русе, но неживеещи тук.

Така общият брой на диагностицираните с коронавирусна инфекция в областта стана 61, като от тях активни са 41. Понастоящем на домашно лечение са намират 26 души, а други 15 са хоспитализирани. Разпределението на активните случаи по населен места от региона е както следва – 37 от гр. Русе и по един от градовете Борово и Бяла, а също и по един от селата Щръклево и Кацелово. Друг факт, който трябва да бъде отчетен е и, че броят на излекуваните от коронавирус от област Русе вече е 20.

От РЗИ информират още, че резултатите от PCR-изследванията за COVID-19 на 40 души от екипа на ФК „Дунав” Русе са отрицателни. Те са изследвани по повод на контакт с двамата футболисти, чийто положителни проби бяха съобщени на 9-ти юли. 

Интересен е и фактът, че от активните случаи 39% са мъжете, а жените са 61%, което като бройка означава съответно 16 и 25. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 36 са жените, а мъжете са 25, което в проценти е респективно 59% и 41%.

Вчера от УМБАЛ „Медика Русе“ са изписани трима пациенти от село Ясеновец съответно двама мъже на 58 и 59 години, както и жена на 57-годишна възраст. Същевременно от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ е изписана 36-годишна пациентка от село Вазово. 

Към момента поставените под карантина в областта лица са 659, а за други 5989 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина е 6648.

Pin It on Pinterest