Региона

Пет населени места в Русенско останаха временно без ток заради дъждовете през последните часове

Работи се по възстановяване на водоподаването в село Мечка

Няма пострадали и бедстващи хора след валежите през вчерашния ден и тази нощ в Русенско. Обстановката в региона постепенно се нормализира, като в пет населени места от областта е имало временно прекъсване на електрозахранването, сочат данните на дежурните към Областния съвет по сигурност и управление на кризи. Отстранена е аварията по ел. мрежата в село Просена, както и в гр. Две могили, където проблеми с тока е имало на една от улиците. В Ивановско три населени места са били без ток. Става дума за Тръстеник, Нисово и Мечка, като в Мечка поради авария се е наложило спирано на водоподаването. В момента има екипи на терен, като се очаква до час – два да се възстанови подаването на вода към домакинствата в селото.

Заместник областният управител Георги Георгиев е в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение по възстановителните дейности. Под непрекъснато наблюдение са и водоемите в региона, като за момента никъде няма риск от преливане. Няма населени места без телекомуникации. На територията на областта няма поражения по инфраструктурата. Имало е обаче десетки пречупени клони, които са били навременно отстранени от екипите на общинските администрации в региона, както и от Областното пътно управление. Поради тази причина движението по пътя Русе – Бяла вчера в късния следобед е било затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово.

По данни на Хидрометеорологичната станция за последните 24 часа са паднали между 18 и 25 литра дъжд на квадратен метър. В района на Две могили и Горно Абланово количеството дъжд е стигнало 35 литра на квадратен метър, което е близо половината от месечната норма. На места дъждът е бил придружен със силна и продължителна гръмотевична буря и шквал /вятър с променлива скорост/. За днес също за територията на област Русе е обявен жълт код за опасност от интензивни валежи и гръмотевични бури. Евентуални бури се очакват в следобедните часове. Има опасност и от градушки. Времето се очаква да се стабилизира в петък.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest