Пенчо Милков отправи апел към лекарите от ДКЦ-1 да се включат в борбата с COVID-19

Вече има отзовали се лекари, които ще помагат за диагностика на пациенти в Белодробната болница

Кметът на Община Русе се срещна днес с лекари и специалисти от ДКЦ-1, като ги помоли съобразно възможностите и натовареността си да окажат помощ на болниците, в които има обособени отделения за лечение на пациенти с коронавирус.

Управителят на ДКЦ 1-Русе“ ЕООД д-р Цветан Райчинов изрази притесненията си, че в пандемичната ситуация, когато болниците в града приоритетно приемат пациенти с коронавирусна инфекция, основната тежест за лечението на всички останали заболявания се пада на медиците от доболничната помощ.

„Натоварването на колегите ни е изключително голямо, при нас също има заболели лекари, голяма част от тях попадат в рискови групи. Въпреки това правим всичко по силите си, за да обгрижваме пациентите, които се обръщат към нас“, сподели д-р Райчинов.

Кметът на Община Русе се обърна към медиците така:

„При мен се събира много информация за ситуацията в болничните заведения. Има моменти на изпитание и точно сега ситуацията е критична. От Община Русе осигурихме пет сестри от учебни заведения, които вече работят в белодробната болница, а още 3 помагат на РЗИ за даване на предписания на граждани. Молбата ми към вас, лекарите от доболничната помощ, е, ако имате възможност и желание, да поемате допълнителни дежурства в останалите болници, като това, разбира се, ще бъде заплатено. Трябва заедно да преодолеем този критичен момент, поне докато карантинираните медицински лица от останалите болнични заведения се върнат на работа.“

Непосредствено след края на срещата част от медиците в ДКЦ-1 изразиха желание да помогнат и обсъдиха възможностите за даване на дежурства с началника на пневмологичното отделение в русенската белодробна болница д-р Христо Метев.

Pin It on Pinterest