Първи сгради, построени в центъра на Асеновград

Стартирането обновяване и модернизиране на площада предстои да започне скоро.

Предстои цялостна промяна облика на централния площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград. Това ни даде повод да разгледаме предишната му структура. Представяме Ви какво е имало в центъра на града и кога е била построена сградата на общината, като ще започнем с малко предистория.

Най-старата постройка в централната градска част на Асеновград е тази, на музея. Според архивите, които пази общината, сградата му е била построена през от 1895 г. – 1898 г. и се е наричала „Дом на народната войска“. До 1945 г. тя е била известна като „Офицерско събрание“. Около сградата е извършено едно от първите озеленявания, като е привлечена изключително престижната организация „Царски ботанически градини“. През 1971 г. Историческият музей е преместен. Тогава се оформя и новият център на Асеновград. Всички обществени сгради се събарят, за да се построи той.

Твърди се, че това, което е създадено през първата половина на XX век, е на световно ниво, като архитектура. През останалата част от същото столетие, в началото на 60-те години, са били построени Туристическият център и Халите, става ясно от кадастралните карти, запазени в община Асеновград. Около центъра е преобладавало ниско строителство. Имало е 2-етажни и 3-етажни сгради, като на първите етажи са били обособени дюкяни с най-различни занаяти в тях. Община Асеновград сее радвал на различните идеи то доста архитекти и всеки е оставил своята следа.

В началото на 70-те години е разрушено това, което е било построено до тогава на центъра и после е започнало строителството на изцяло новия централен площад. В този период са изникнали 4-те сгради, в които и до днес функционират институции – полиция, поща, община и библиотека. Завършването на строителството на сградата на общината е през 1993 г. , а през 1994 г. – 1995 г. вече са започнали работа първите служители на администрацията. Наблизо е било и бившето кино „1-ви май“, което е създадено през 1973 г. Малко по-рано – през 1935 г. е изграден „Пешеходният мост“. Преди това, той е бил дървен и често е бил отнасян от придошлите води на река Чая. Мостът свързва източната и западната част на Асеновград. През 1898 г. започва строителството и на „Железния мост“.

През 1938 г. асеновградчани се обединяват около идеята, че трябва да бъде издигнат паметник на загиналите във войните за национално обединение техни съграждани. Начинанието е било започнато, но не се реализирало до край и дълги години паметникът е стоял недовършен.

При последният ремонт на площада в Асеновград плочата е била изградена с 60 сантиметра по-ниско ниво отколкото е трябвало да бъде по стандарти и изисквания, като причините защо е направена по този начин не са ясни и до днес.

Pin It on Pinterest