Памет за Васил Левски

По повод отбелязването на 148 години от обесването на Апостола на свободата, кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова поднесоха венец пред неговия бюст-паметник в града. С оглед на епидемичната обстановка, на днешния 19 февруари не се проведе официална церемония. Въпреки това, пред паметника дойдоха да се поклонят и представители на различни институции, и граждани. Сред тях бяха областният управител Момчил Станков и председателят на Общинския съвет Генади Велков.

След като почете паметта на Левски, видинският кмет заяви пред медиите: „За този велик българин могат да се говорят много неща, но най-важното е, че той е един обединителите на България, на българския дух и на нашата истинска същност като народ. Дълбок поклон!“. Пред знаковото място д-р Ценков връчи наградата (плакет) на победителя в традиционното състезание „Лъвски скок“ – Стоян Цветомиров Петров от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“, постигнал резултат 2,92 м. Дванадесетокласникът печели отличието за втора поредна година и подобрява личния си рекорд от 2,84 м. Надпреварата се организира от Община Видин, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“ и Ученически спортен клуб „Шампион“.

Паметникът на Левски във Видин е открит тържествено на 19 февруари 1938 г. За неговото изграждане обединяват усилия учители и ученици от тогавашното училище „Васил Левски“, както и родители. Учреден е фонд и за около две години средствата са събрани.

Pin It on Pinterest