„ОЗК Арена“ – Русе в очакване на първите протоколи

Утре до обед се очаква Районната избирателна комисия в Русе да обяви резултати в областта от балотажа за президент и вицепрезидент.

Това заяви председателят на РИК Милена Хинкова в разговор с областния управител Борислав Българинов. Този път не би трябвало да има забавяния както миналата неделя, тъй като вотът е само един, а кандидатите двама.

След по-малко от половин час част от екипите на РИК и Областна администрация – Русе, ангажирани с изборите, ще се преместят в многофункционалната спортна зала „ОЗК Арена”. Не случайно основна част от процеса по произвеждане на изборите се случва именно там. Идеята е да се избегнат опашки при предаването на протоколите от вота и така да се съкрати до минимум времето за тяхната обработка. Протоколите от изборния ден ще бъдат подложени на двойна проверка. Опасенията на РИК са свързани най-вече с евентуални грешки при попълването на протоколите. Затова те са готови да консултират всяка от комисиите във всеки един момент и дори по телефона. Екипът на Районната избирателна комисия припомня още, че от секционните избирателни комисии трябва да опаковат отделно неизползваните бюлетини и канцеларските материали. И този път, както и на предходните избори миналата неделя, 100 процента от контролните разписки от машинния вот от секционните избирателни комисии ще бъдат преброени. Това се прави по решение на Централната избирателна комисия, като целта е гарантиране доверието в изборния процес и премахване на всякакво съмнение за спекулации с машинното гласуване.

В залата ще има възможност и за наблюдение на процеса през цялото време. Освен това се цели и осигуряване на достатъчно голямо пространство и съответно спазване на противоепидемичните мерки. С участието на ангажираните институции е разработена детайлна план-схема за движение в залата. Същевременно бяха проведени и множество срещи включително и такива на терен за запознаване със ситуацията и предприемане на възможните допълнителни мерки, така че да се осигури безпроблемно и адекватно протичане на процеса. Бяха проведени и няколко симулации на целия процес, които преминаха безпроблемно. По искане на Българинов бе направена и промяна в организацията на движение и обработка на данните в Арената. Идеята бе продиктувана от желанието за максимално бърза и адекватна обработка на данните.

Охраната на изборния процес е под контрола на органите на МВР. Осигурени са специализирани автомобили на спешна помощ и на пожарната.

Днес от 21.00 часа ще се проведе пресконференция на РИК относно това как е преминал изборният ден. Тя ще се състои в „ОЗК Арена“ като влизането в залата ще става само след представяне на журналистическа карта или чрез представяне на официален списък от ръководството на съответната медия на лицата, които са ангажирани с отразяването на изборния процес.

Краят на днешния изборен ден е обявен за 20.00 ч. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч., но не и след това.

Pin It on Pinterest