Oтварят „зелени коридори“ за желаещите да се имунизират срещу COVID-19 в Русе и Бяла

Отново отварят „зелени коридори“ за желаещите да се имунизират срещу COVID-19 в Русе и Бяла. Три специализирани имунизационни кабинети ще работят през утрешния ден в част от лечебните заведения от региона. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Галин Григоров и заместник-директора на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. В Русе ваксинация без предварително записване на час ще може да се извърши на две места от 09.00 ч. до 14.00 ч. Става дума за пунктовете в Университетска болница „Медика – Русе“, както и в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“. В Бяла също без предварително записване ваксини ще бъдат поставяни от 09.00 ч. до 16.00 ч. в МБАЛ „Юлия Вревска“. Навсякъде са осигурени достатъчни количества ваксини, като от РЗИ и лечебните заведения уверяват, че няма да има върнати хора. Всеки ще може да направи избор между иРНК и векторна ваксина. В Белодробната болница ще прилагат препаратите на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, докато в „Медика“ и Бяла освен тях ще има възможност за имунизация и с „Модерна“. 

От лечебните заведения апелират за спазване на всички противоепидемични мерки, сред които са носене на защитна маска и спазване на дистанция от поне 1.5 м. между чакащите. В останалите имунизационни кабинети ще се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.

Предходните „зелени коридори“ бяха в периода между 30 април и 4 май. В рамките на 4 дни през тях преминаха 617 души.

Припомняме, че до момента в областта са извършени 22103 имунизации, като повторна доза са получили 6007 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил.

Pin It on Pinterest