Откриха Яворовите дни в Чирпан

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова участва в официалното откриване на 52-рите Яворови януарски дни в Чирпан.

Председателят на Фондация „Яворов” Тодор Иванов символично запали огъня на Яворовата поезия в родната къща на големия поет и революционер. Огънят беше пренесен от ученици до паметника на Яворов в градския парк, където областният управител, представители на държавната, местната власт, политически партии и признателни граждани поднесоха венци и цветя. Яворовите дни бяха официално открити от кмета на община Чирпан Ивайло Крачолов. Огъня пред паметника запали поетесата Мирела Иванова.
Г-жа Микова присъства и на премиерата на книгата „Непознатият Яворов”. Тя връчи на председателя на фондация „Яворов“ Тодор Иванов Почетния знак на областния управител и грамота за изключителните му заслуги в съхраняването и популяризирането и творчеството на големия български поет и революционер Пейо Яворов. 
В изданието „Непознатият Яворов“ са публикувани 19 новооткрити оригинални документа на Пейо Яворов. Сред тях са и три неизвестни стихове.
В тържественото откриване на Яворовите януарски дни участваха още Емил Христов, зам.-председател на 44-ото Народно събрание, Красимир Червилов, зам.-областен управител, Иван Станчев, председател на Общинския съвет в Чирпан, зам.-кметовете Марияна Кривошапкова и Румен Тунанов, Георги Първанов, президент на България (2002– 2012 г.) и др.

Pin It on Pinterest