Откриха петото поредно иновативно младежко експо в Русенския университет „Ангел Кънчев“

Откриха петото поредно иновативно младежко експо в Русенския университет „Ангел Кънчев“, което се провежда под егидата на министъра на образованието и науката.

Инициативата обединява над 250 учени, работили в различни колективи и представящи днес своите разработки пред широката общественост. Сред гостите на събитието бяха областният управител Борислав Българинов, както и неговите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов. „Радостен съм, че имам възможността да присъствам на поредната инициатива на Русенската Алма Матер с фокус върху иновациите, високите технологии и вижданията на младите учени.  Благодаря на ръководството на университета за това, че дава толкова много възможности на младите хора да реализират своите идеи. Дано има още повече такива възможности.“, с тези думи областният управител Борислав Българинов се обърна към присъстващите. „България има нужда от хора като Вас, решени да покажат, че знаещите и можещите могат да поведат народа и да защитават националните интереси! От нашите общи усилия зависи дали ще живеем в държава, където тържествува нищета, породена от некомпетентността и безотговорността или ще поверим съдбата си на умните и способните!“, допълни още той.

От своя страна ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев каза: „Винаги от младите хора тръгват инициативите и се раждат новите идеи.“ и посочи, че ръководството на висшето учебно заведение е в готовност да подпомогне реализирането на всеки един проект, който ще е от полза за обществото. От там са готови при необходимост да привлекат и учени от други градове на България, както и от извън страната. Ректорът пожела още добро настроение и усмихнати дни.

Приветствие беше отправено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков, който заяви, че научната работа трябва да води до решения, полезни модели и изобретения, които да покачват качеството на живота и да решават проблеми на настоящето. Той сподели и, че при срещата си с Нейно превъзходителство посланика на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър, е споделил за резултатите на отбора на Русенския университет в еко-състезанията на „Шел“  с автомобили и е останал приятно впечатлен от факта, че тя е запозната с това. „Всяка година ставате все по-добри с тези иновации, които правите. Това не е само техническо постижение, но и издигане на авторитета на града и страната“, сподели още Пенчо Милков. „На добър час и дано повечето от тези идеи да ни позволят да живеем по-добре.“, каза още кметът.

Приветствия отправиха също заместник-председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Станимир Бояджиев, както и заместник-ректорът по научноизследователската дейност проф. д-р Диана Антонова.

На събитието, което се проведе пред „Канев Център“ присъстваха още областни управители, както и техните заместници от други градове, сред които Силистра, Разград и Търговище, както и заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова.

Учениците от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ проведоха и модно ревю. Паралелно на експото се провежда и Студентска научна сесия “Best Paper Crystal Prize’21”, на която ще бъдат отличени и най-добрите студенти за техните разработки. Михаела Георгиева от първи курс в специалност „Български език и история“ грабна първата награда в състезанието по публично говорене.

Pin It on Pinterest