Откриха фотодокументалната изложба „История на полицията в Кюстендилско“

Тя е съвместна инициатива на ОДМВР – Кюстендил и Държавен архив – Кюстендил, и е посветена на 140-годишнината на вътрешното ведомство

Фотодокументалната изложба „История на полицията в Кюстендилско бе открита в драматичен театър „Крум Кюлявков“ в града. На събитието присъстваха служители на ОДМВР, РДПБЗН, РДГП, кметът и областният управител Петър Паунов и Виктор Янев, представители на Държавния архив, на културни институции, граждани.Изложбата бе  открита от началника на Държавен архив – Кюстендил, Петър ШейковТя обхващаща периода 1878 – 1945 година, са представени повече от 120 документа от фонда на Архива, и документи и снимки от личния архив на бивши служители на МВР. Изложбата представя интересни факти и документи за поставянето на началото на полицейската дейност в региона от Освобождението до най-новата ни история. Сред документите, които могат да се видят са: „ Временни правила за създаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени местни караули в България“; „Правилник за устройството на полицията в България“ от 1878 г.; данни за първия военен комендант на Кюстендил; за първия титулярен окръжен началник на Кюстендилски окръг; Устав за полицейската стража в Княжество България от 1883 г.; Закона за пограничната стража от 1887 г.; Закон за полицията от 1889 г.
Директорът на ОДМВР–Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски благодари на всички, допринесли за откриването на тази изложба в момент, когато се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. „Колкото по-културна, напреднала и богата е една държава, толкова добре и уредена е и нейната полиция и с толкова по-голямо доверие гледат на нея гражданите“. Той подчерта, че изложбата ще може да бъде видяна от граждани и гости на Кюстендил в следващите 10 дни.

Pin It on Pinterest