Oткриха Двадесетия етноромфест във Видин

Юбилейното издание на фестивала се проведе в Спортната зала. То съвпадна и с отбелязването на 55 години творческа дейност на неговия инициатор Методи Филчев – самодеец, хореограф, режисьор.

По този повод той бе отличен със специална грамота от Община Видин. На официалното откриване присъстваха заместник-областният управител Лъчезар Попиванов, главните експерти от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства Лиляна Ковачева и Лало Каменов и председателят на конфедерацията на ромите „Европа“ Петър Георгиев.

Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков поднесе своите поздрави към организаторите и присъстващите на събитието: „Под мотото, което днес ни събира тук – „Българийо, ти майка си“, искам да апелирам към всички вас и занапред да бъдем толерантни един към друг. Нека този фестивал се превърне в пример за работещ модел на интеграция, в центъра на който са поставени децата, младите хора, образованието и опазването на различните култури. Нашият красив крайдунавски град е доказателство за това как хората от различни етноси живеят в мир, разбирателство и взаимна подкрепа“.

Етноромфестът е с международен характер и се проведе под мотото „Всички заедно можем повече“. Обединени от ритмите на музиката, песните и танците зрителите на фестивала имаха възможност да се насладят на изпълненията на Ансамбъл „Дунав“, фолклорни състави от общината и областта и на мажоретния състав „Младост“.

Pin It on Pinterest