Откриха „Данте плюс 700“ – изложба с илюстрации, комикси, стрийт арт и добавената реалност, посветена на 700-та годишнина от смъртта на Данте Алигиери

От вчера в Дома на културата „Борис Христов“ , фоайе ет.2  в Пловдив е отворена за посещения изложбата „Данте плюс 700“. 

Експозицията, посветена на  700-та годишнина от смъртта на Данте Алигиери, бе открита от Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив,  Директора на Италианския културен институт в София Верена Витур и Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив.

Сред гостите на събитието бяха също Иван Соколов – почетен консул на Чехия, писателят Недялко Славов, доц. Нина Найденова – директор на Държавна опера Пловдив, Лучано Ди Мартино – артистичен директор, журналисти и граждани.

Данте е италиански поет, писател, литератор, философ и политически мислител от град Флоренция по време на Средновековието. Неговото най-прочуто произведение „Комедия“, по-късно получило името „Божествена комедия“, е считано за връхна точка в развитието на средновековната литература и основополагащо за развитието на съвременния италиански език. Данте е наричан е „баща на италианския език“. В Италия е известен като „Върховният поет“ или просто „Поетът“. Данте, Петрарка и Бокачо са известни като „трите фонтана“ или „трите корони“.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави гостите на изложбата и благодари на Италианския културен институт в София, в лицето на г-жа Верена Витур и на Джузепе Де Франческо за инициативата, изложбата „Данте плюс 700“ да бъде показана и в Пловдив. Той припомни отличните взаимоотношения и множество съвместни инициативи между Италианския културен институт, Община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019“, както през годината на титлата Европейска столица на културата, така и през предишните. Пламен Панов изрази своята дълбока убеденост, че това ползотворно партньорство ще продължи да се развива и занапред.

Детайли за изложбата „Данте плюс 700“ бяха разкрити от г-жа Верена Витур.  Колективната изложба „Данте плюс 700“ по идея на Марко Миколи от BONOBOLABO и заимствана от проекта „Данте Плюс 700“ в Равена, обединява група от 32-ма различни творци, чрез илюстрации, комикси и стрийт арт, се опитват да вдъхнат живот на една нова идентичност на великия Данте Алигери. Използваните от тях изразни средства са рисуване с темпера, геометрично чертане и дори 3D анимация. Някои от творбите, анимирани от миланското студио Alkanoids, са показани с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони “ARIA the AR Platform”. Илюстрациите с логото на ARIA могат да бъдат анимирани, използвайки приложението.

Изложбата, организирана Италианският културен институт, в сътрудничество с Почетното консулство на Италия, се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Електронната версия на каталога е достъпна на:

Още едно събитие, свързано с Италия предстои тази вечер.  Момчетата със световна слава IL VOLO гостуват на Античен театър в Пловдив. Тримата италианци  идват с нова програма „10 years”, събрала най-доброто от 10-годишния им триумф по световните сцени. От 2009г. досега тримата млади музиканти са изнесли повече от 300 концерта в 210 града на трите континента

Макар и само на по 25, вече 10 години Il Volo разнасят по света красотата на класическата музика, традиционната опера и италианското belcantо.

15

Pin It on Pinterest