Отборът на ППМГ „Екзарх Антим I“ е победител в състезанието „Аз познавам Видин“

Учениците от отбора на Природо-математическата гимназия станаха новите пазители на ключа на град Видин, който им връчи заместник-кметът на Общината инж. Цветан Асенов.

Той предаде ценната награда с посланието да пазят добре този символ, да обичат и да милеят за своя роден град, да съхраняват богатото ни културно-историческо наследство и паметта за нашите знаменити предци. Инж. Асенов поздрави и всички участници с думите: „Справихте се отлично с поставената тема в тазгодишното издание – „Благодетелите на нашия град“, която обхваща периода от 1878 до 1944 г. Сигурен съм, че всеки от вас е допринесъл да обогатим знанията си за личностите, които имат важен дял за развитието на Видин след Освобождението и превръщането му в европейски град. Сред тези благодетели има дарители, кметове, просветни дейци, архитекти, учени. Всички те са работили за просперитета на града ни и заслужават нашето уважение. Важно е младите хора като вас да познават историята и да се гордеят, че са потомци на достойни българи“.

Състезанието се проведе в залата на Общинския съвет и в него взеха участие отбори от 6 видински училища: ППМГ „Екзарх Антим I“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Любен Каравелов“, СУ „Петко Рачов Славейков“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Цар Симеон Велики“. Всеки отбор разказа за избраните от него трима благодетели и защити решението си, като акцентира върху техните достойни дела, допринесли за развитието на града ни. Сред личностите, които участниците презентираха бяха д-р Бърни Бончев, Димитър Балев, Тома Лозанов, екзарх Антим Първи, митрополит Неофит, Челеби Пизанти и др.

Представянето на учениците бе оценено от жури в състав: Ирена Водова – експерт от Регионалното управление на образованието, Калин Виденов от Регионалния исторически музей, Адрияна Цветкова от Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.

Всички ръководители на отбори получиха икона с лика на Св. Димитър Солунски Чудотворец – духовния закрилник на нашия град и по една торта, приготвена от възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“.

Събитието уважиха началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, експерти, преподаватели, родители.

Ученическото състезание „Аз познавам Видин“ се провежда традиционно в навечерието на Димитровден и е част от програмата на Община Видин за празника.

Pin It on Pinterest