Отбелязват 15 години от създаването на Австрийската библиотека в Русе

За целта е планирана богата културна програма, като утре от 19.00 ч. в Дом „Канети“ на ул. „Славянска“ 12 ще се проведе концерт на квартета на Carnevale Ensemble.

Ден по-късно на 14 октомври отново на същото място, но в периода от 10.30 до 12.30 ч. ще се състои и литературно четене. Тогава ексръководители на местно и регионално ниво ще разкажат за учредяването на културната институция. Сред официалните гости на събитията ще бъде и лично извънредният и пълномощен посланик на Република Австрия в София Н.Пр. Андреа Вике.

Това стана ясно от проведения преди минути разговор между областния управител Галин Григоров и председателя на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова.

Припомняме, че благодарение на Областната управа в Русе на Международно дружество „Елиас Канети“ беше предоставена за ползване фамилната къща на нобеловия лауреат по литература.

Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе въз основа на петстранен договор, а именно между Областна администрация Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България.

Не по-малко внимание трябва да бъде отделено на факта, че Дружеството е сред пионерите в международното междусекторно сътрудничество. През изминалите почти три десетилетия то се утвърди като устойчива платформа за диалог и партньорство, за организиране и провеждане на културни събития от национален и международен мащаб и в рамките на Дунавската стратегия, както и за реализирането на иновативни инициативи какъвто е Международният литературен фестивал, провеждащ се ежегодно в Русе.

Припомняме, че на 25 юли отбелязахме и 115 години от рождението на единствения нобелов лауреат в Русе Елиас Канети.

Pin It on Pinterest