Отбелязаха 75 години от основаването на Русенския университет

„Има едно нещо, което всички училища с по-голяма история имат! Да застанеш пред сградата на Русенския университет, да я погледнеш и след това да влезеш вътре, а когато се влезе в РУ „Ангел Кънчев“ се усеща един дух – този на университета, който витае вече 75 години!“, това каза заместник областният управител и временно изпълняващ длъжността областен управител Свилен Иванов по случай годишнината от основаването на учебното заведение.

Той заяви още, че днес се вълнува изключително като бивш възпитаник на висшето училище, а също така и като човек, който през последните 30 години е бил изключително близо до проблемите и предизвикателствата пред университета. Точно затова и заместник областният управител Свилен Иванов беше удостоен с юбилеен плакет на Русенския университет, който му се дава за подкрепа и принос към на русенската Алма матер като значим фактор във възходящото развитие и икономическия растеж на града и региона. С плакет беше удостоен и областният управител Галин Григоров.

От своя страна временно изпълняващия длъжността областен управител подари на ректора чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев орел, символ на постигнатото в живота, както и на мъдростта, знанията, свободата и силата.

Припомняме, че университетът организира над 100 различни събития, с които да отбележи своя юбилей, и в негова чест бе създаден виртуален албум със знакови за институцията и Русе места, събития и факти. По-рано през деня ректорът на висшето училище проф. Христо Белоев откри изложбата „75 години Русенски университет“, подредена в централното фоайе, в която в 20 табла са проследени в хронологичен ред всички по-важни събития в университета за изминалите пет години. По-късно през деня бяха представени и четири издания – юбилейният брой на вестник „Студентска искра“, юбилейният Виртуален албум „75 години Русенски университет“, книгата „Пожелай свободата“ с автор д-р Веселина Антонова, посветена на 170 години от рождението на Ангел Кънчев и 75-годишнината на Русенския университет, и книгата РУморески – весели случки от живота на Русенския университет в периода 1945-2020 г. с автор доц. д-р Атанас Колев. Карикатурите пък са от д-р Христо Грозев.

През утрешния ден предстои по факултети виртуално да се проведе 59-та научна конференция на Русенския университет и Съюза на учените – Русе. Паралелно ще се състои и 7-мата международна конференция по енергийна ефективност.

На днешното тържество присъстваха представители на местната и държавна власт, сред които и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, а сред множеството видео обръщения бяха тези на президента на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както и това на председателя на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков. На събитието присъства и председателят на молдовския региона Тараклия Иван Паслар.

Pin It on Pinterest