Региона

От ОДМВР – Стара Загора е създадена необходимата организация за обезпечаване сигурността на децата и пътната им безопасност през новата учебна година

Предварителни дейности са изпълнени от служителите на ОДМВР-Стара Загора преди началото на учебната 2023/2024 година за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата.

Част от изпълнените задачи включват оглед, в районите на детските градини и училищата, на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения /парапети/, както и обезопасеност на входовете на сградите.

Проведени са работни срещи с кметовете на общини, представители на РУО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги фирми, на които са обсъдени възможностите за повишаване на физическата защита, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства. Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления. През цялата година са планирани системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни посетители и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Предвиден е и контрол в районите на учебните заведения за пресичане на евентуални престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотични и упойващи вещества. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, призоваваме гражданите, незабавно да се уведомяват компетентните служби на МВР.

По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители в учебните заведения.

Призоваваме гражданите, ако забележите водачи, които извършват нарушения на ЗДвП, незабавно да сигнализирате органите на реда.

С началото на новата учебна година традиционно се провежда акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя обхваща периода от септември – октомври 2023г. и е насочена към предотвратяването на пътни произшествия с участие на деца и младежи. От 16 до 22 септември се провежда седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“.

Ще има полицейски патрули в районите на детските градини и училищата преди началото и след края на учебните занятия.

Статистиката на сектор“Пътна полиция“ – Стара Загора отчита, че в периода 01 юни 2023 г. – 31 август 2023 г. са възникнали 18 ПТП с участие на деца до 17 години, при които са ранени 21 деца. В сравнение със същия период на 2022 г. произшествията с деца са с 2 повече, а ранените са с 15 по-малко.

Най-голям е броят на ранените деца при участието им в движението по пътищата като пътници – 18 . Едно дете е пострадало като водач на велосипед, а децата – пешеходци са две. В населено място е настъпило 1 ПТП с 1 ранено дете – пешеходец, а всички останали ПТП са извън населените места.

Практически препоръки

за безопасност на пътя – учебна 2023/2024 година

ЗА УЧЕНИЦИ

ПАЗИ СЕ САМ!

АКО ОТИВАШ ДО УЧИЛИЩЕ ПЕША

Избери най-безопасния и кратък маршрут до училище. Направи го с родителите си

Заедно си припомнете правилата за движение на пешеходците.

Винаги:

пресичай на обозначените за това места

преминавай на зелено;

използвай за движение тротоара;

преминавай през подлезите и надлезите за пешеходци;

върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

Направи се видим! Убеди се, че шофьорите са те забелязали!

Сложи светлоотразителни елементи на облеклото или раницата. Използвай светлоотразителна жилетка в тъмната част на денонощието.

Ако си закъснял за училище, не нарушавай правилата за движение, за да не станеш жертва на катастрофа.

Ако си несигурен на опасно или натоварено кръстовище, премини с основната група пешеходци или с някой по-възрастен човек.

Вкъщи решете към кого може и трябва да се обърнеш при нужда от помощ. Запамети номерата на тези хора в телефона си.

АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

С някого от родителите си провери технически изправно ли е колелото.

Изберете заедно възможно най-безопасния маршрут до училище.

Припомнете си заедно основните правила за движение на велосипедистите.

НЕ ЗАБРАВЯЙ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА:

велосипедът е пътно превозно средство, а велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;

до 12-годишна възраст велосипедистът трябва да се движи по тротоара, а на платното за движение може да управлява колело само с придружител, навършил 16 години;

навършилият 12 години велосипедист трябва да се движи възможно най-вдясно на платното за движение;

велосипедистът е длъжен да укаже с ръка, ако ще променя посоката си на движение или намерението си да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.

Винаги си слагай светлоотразителна жилетка и други светлоотразители, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

Ако закъсняваш, не подценявай опасностите и не преминавай на червено на светофара, защото може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.

ПОМНИ, че при катастрофа трябва да се обадиш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ИНДИВИДУАЛНО ЕЛЕКТРИЧЕСКО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО (ИЕПС)

НЕ ЗАБРАВЯЙ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА:

До навършване на 18 г. задължително трябва да управляваш ИЕПС с каска.

С ИЕПС не трябва да превозваш други хора.

Трябва да се движиш с ИЕПС само по велосипедната алея, ако нямаш навършени 14 г.

Докато управляваш ИЕПС, нямаш право да използваш мобилен телефон.

С ИЕПС имаш право да развиваш скорост само до 25 км/ч.

Не трябва да се движиш успоредно до друго пътно превозно средство на две колела.

Трябва да държиш кормилото с ръка.

Забранено е да се движиш с ИЕПС по площите, предназначени само за пешеходци.

При управление на ИЕПС е забранено да се държиш за друго превозно средство.

ИЕПС винаги трябва да е с изправни спирачки. В тъмното и/или при намалена видимост трябва да включиш светлините на ИЕПС, а ти – да ползваш свелоотразителни елементи върху видимата част на облеклото.

ПРИ КАТАСТРОФА НА ПЪТЯ СЕ ОБАДИ НА ТЕЛЕФОН 112.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest