Освобождението на Чепеларе е паметна дата за всички родопчани

„Отбелязваме 142 години от Освобождението на Чепеларе – паметна дата за жителите не само на общината, но и за всички родопчани!“, областният управител Недялко Славов пожела на всички здраве и благоденствие по случай светлия празник.

„Въпреки, че по-голямата част от нашия регион, уви, остава териториално извън пределите на Свободна България до 1912 година, то Свободата за Чепеларе вдъхва вяра и нови сили на всички родопчани в стремежа им към Освобождение, Освобождение, което в последствие постигаме!“ Славов отбеляза, че днес е ден на радост, национална гордост, но и ден за размисъл и равносметка.

„Прекланяме се пред Паметната плоча, където преди 142 години са посрещнати руските войски, и пред Паметника на капитан Петко Войвода, който с предвожданата от него Тракийска революционна българска дружина отдават живота си за Свободата на Родопите. Но дали истински съзнаваме дълбокия смисъл на техния самопожертвователен устрем, готовността им да умрат, водени единствено от чиста и безкористна любов към България?!“ Славов акцентира, че времето не трябва да омаловажава техния подвиг, а напротив – трябва да го прави още по-ярък и значим.

„Чувството ни за принадлежност към род и родина ни е особено нужно и днес, защото то е силата, която ни е съхранила и обединявала през вековете, като велик народ! Но пък трябва да си отговорим и на въпросите: Готови ли сме и ние да загърбим различията помежду си в името на националните идеали и просперитета на региона и страната си? Съзнаваме ли високата стойност на свободата, осъзнаваме ли нейните актуални измерения?

Смятам, че за свободата трябва да се полагат ежедневни усилия! Демокрацията ни гарантира свободата на избор, свободата да пътуваме и общуваме, дали да се образоваме, да се развиваме професионално, в каква сфера и къде да работим, но тези права са обвързани и с отговорности към собствената ни съдба, към съдбата на близките, обществото и държавата ни! Само приемайки свободата като ценност, човек може да я потребява разумно и целесъобразно! Считам, че името „Българин“ трябва да бъде не само повод за гордост, но и осъзнато чувство на отговорност, отношение и действие към развитие и издигане авторитета на региона и страната ни, защото днес ние сме Родопите и България, постъпките ни коват настоящето и влияят върху бъдещето чрез наследството, което оставяме на децата си! И така както предците ни проляха кръвта си, за да извоюват свободата ни, това се изискваше от тях тогава и те го направиха, то днес наш морален дълг, въпрос на чест и почит към паметта им е да се обединим в името на идните поколения и тяхното бъдеще тук!“ В заключение областният управител призова: „Да го направим и ние!“

Тържествата, посветени на 142-та годишнина от Освобождението на Чепеларе, започнаха пред Паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войски през 1878 година. Там беше отслужена от отец Аролски заупокойна молитва в памет на загиналите във войната за Освобождението. С шествие тържеството се пренесе пред Паметника на капитан Петко Войвода в града, където областният управител Недялко Славов и кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев приветстваха гражданите и гостите.

Пред подвига на героите, с венци и цветя се поклониха областният управител, кметът на община Чепеларе, председателят на Общински съвет-Чепеларе, общински съветници, общественици, просветни, културни и читалищни дейци, спортисти, деца и ученици, представители на медиите, граждани и гости на града.

Pin It on Pinterest