Региона

Осмо иновативно младежко експо

Повече от 100 ученици, студенти и докторанти представиха иновативни продукти в рамките на Осмото иновативно младежко експо, провеждащо се в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Младите учени представиха своите разработки на 37 щанда, като сред тях имаше участници от всички факултети и филиали на Русенския университет, както и от повечето русенски гимназии, а също и от лицея, намиращ се в гр. Остров, Румъния. Събитието откри ректорът проф. д-р Пламен Кангалов, а сред официалните гости беше и областният управител Драгомир Драганов. Той определи инициативата като един от най-престижните в страната форуми за обмяна на идеи между млади учени, а също така и място за създаване на приложни изследвания с висока добавена стойност. „Русенският университет е уникален както със своята високотехнологична учебна база, така и с висококвалифицираните си преподаватели с иновативни възгледи. Тук солидните традиции успешно се съчетават с дръзкия поглед в бъдещето, което е гаранция за успех“, каза още Драганов и посочи, че именно това е превърнало университета в образец на образователно и научна средище на европейско ниво, спечелило доверието както на младите хора, така и многобройни академични, бизнес и институционални партньори. Също така областният управител отправи апел към младите учени да са постоянно инициативни и да работят винаги в отбор. Драганов посочи още, че държавната политика ще продължи да бъде насочено създаването на все по-добра среда за развитие потенциала на младите учени. Припомняме, че служебният кабинет отпусна близо 40 милиона лева допълнително финансиране в размер на 39 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година. Това даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. Повишението обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера. Близо 40 милиона лева ще отидат за увеличение на възнагражденията в цялата системата, вкл. и на администрацията.

От своя страна домакинът на събитието проф. д-р Пламен Кангалов посочи, че инициативата се е превърнала в традиционно събитие под патронажа на министъра на образованието и науката. Той пожела на участниците винаги да продължат да търсят иновативни решения, които да бъдат от полза за обществеността.

Сред гостите на събитието бяха още заместник-кметът по социални дейности, здравеопазване и транспорт Димитър Недев, Лидия Даскалова от Министерството на образованието и науката, както и отец Марин от Русенската света митрополия. От своя страна Недев благодаря на проф. Кангалов и на академичното ръководство за провеждането на подобно значимо събитие и пожела на младите учени да сбъдват мечтите си и да преследват смелите си идеи. Лидия Даскалова от МОН заяви, че инициативата насърчава обществената активност на младите хора. Тя каза още, че събитието се е превърнало в притегателен център на млади таланти, креативни умове и вдъхновени иноватори. „Настоящото експо ще даде възможност на младите хора да се изразят, да споделят своите виждания и да се свържат с други млади иноватори“, сподели Даскалова и посочи, че инициативата предоставя много възможности за сътрудничество. Тя връчи и поздравителен адрес на проф. Кангалов от името на министъра проф. Галин Цоков. Отец Марин пък каза, че тези събития са вид акселаратор на младите в полза на обществото.

Пред Канев център беше показан и най-новият прототип на автомобил задвижван с водород, с който Русенският университет се класира в топ 10 на състезание енергийноефективни автомобили, провело се преди няколко седмици в Париж. Присъстващите можеха да се запознаят и с най-нови прототипи в сферата на изкуствения интелект, роботиката, виртуалната реалност, 3-D принтирането и др.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest