Определиха номинираните за наградта „Елиас Канети“ 2019

Специализираната комисия по селекция, номиниране и присъждане на НЛН „Елиас Канети“ 2019, назначена със заповед на кмета на Община Русе в седем членен състав, определи номинираните за престижното литературно отличие.

В раздел „Белетристика“ от общо 33 творби, журито класира 7 от тях, съблюдавайки регламента и критериите за оценка на художествената стойност на всяка предложена творба, която трябва да съответства по хуманизъм и космополитност на идеите на нобеловия лауреат Елиас Канети.

Номинирани са 7 автори в раздел „Белетристика“ – Елена Алексиева за романа „Свети вълк“, Яница Радева за „Пътят към Тива“, Румяна Захариева за „Ръкавици за студената война“, Христо Карастоянов за „Животът няма втора половина“, Ирена Иванова – Рене Карабаш – „Остайница“, Георги Господинов за  „Всичките наши тела“ и Георги Тенев с „Балкански ритуал“.

В раздел „Драматургия“, от постъпилите две предложения, беше номинирана пиесата „Наблюдателите: Хипотеза за отвъдното“ на Константин Илиев.

Крайният резултат ще стане известен на 30 октомври т.г. на тържествена церемония в зала „Европа“ на Доходно здание, организирана от Община Русе в навечерието на Деня на народните будители. Освен бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова, победителят ще получи и парична награда.

Pin It on Pinterest