Официален старт на STEM центъра по природни науки, изследвания и иновации в гр. Костинброд

На официална церемония, която се състоя на 01.Март 2021 г. беше открит новоизградения STEM център по природни науки изследвания и иновации в СУ „Д-р Петър Берон“, гр. Костинброд.

Новият училищен STEM Център ще предоставя съвременна образователна среда, повишаваща интереса на учениците към технологичния сектор, инженерството и предизвикателствата на 21 век.

STEM центърът предоставя модерен комплекс от зони и обединява Интерактивен кабинет по природни науки и математика, оборудван със станция за виртуална реалност, Зона за симулации и експерименти и специално пространство за отдих и социални контакти. Всички зони разполагат с високотехнологично модерно оборудване, включващо станции за виртуална и добавена реалност със стереоскопичната технология, както и специфично учебно лабораторно оборудване, необходимо за провеждането на експерименти и опити.

STEM Центърът ще работи с нови мултидисциплинарни уроци, насочени към развитие на креативността и техническа и дигитална грамотност на децата. Учебната програма ще бъде насочена към приложно образование, максимално близко до реалните потребности на индустрията и бизнеса, а учениците ще имат възможност да участват в практически занятия в сектори като 3D и телемедицина, фармация и генно инженерство нанотехнологии и екологично чистите технологии. 

Събитието беше открито от министърът на науката и образованието г-н Красимир Вълчев, който посочи изключителната важност на STEM образованието, в отговор на нарастващото търсене на специалисти в сферата на инженерните и природните науки. 

„Новите STEM центрове имат за цел не само да повишат интереса и мотивацията на учениците към природните науки, но и да подготвят децата за новите професии, основани на високи технологии и дигитална индустрия“-допълни още той.

Сред официалните гости на събитието бяха също така г-жа Росица Иванова- Началник на РУО – София регион, както и кмета на община Костинброд г-н Трайно Младенов. „Успешната реализация на проекта ще доведе до въвеждане на учениците в нова учебна среда, насърчаваща културата за иновации, технологичното мислене и мотивацията за развитие на нови умения, насочени към професиите на бъдещето – Теле-хирург, Нано-инженер, Аерокосмически навигатор. Това е от ключово значение за община Костинброд и затвърждаването на региона като една от високотехнологичните индустриални зони в страната“- посочи кмета на община Костинброд, г-н Трайко Младенов. 

Центърът е изграден със средства в размер на 300 000 лева, осигурени от  НП „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерство на науката и образованието, като и допълнително финансиране от страна на месната общност.

Pin It on Pinterest