Общините трябва да имат повече глас при изготвянето на нова карта на социалните услуги

Предвижда се нова карта на социалните услуги, където общините трябва да имат малко повече глас, защото всяка община е специфична и знае какви са нуждите на нейните граждани.

Такова мнение изрази заместник-кметът с ресор „Социална политика и здравеопазване“ на община Шумен Светлана Маркова по време на дискусията “Гражданското общество и институциите:  „БългарскиГласовеЗаЕвропа“, която БТА организира в пресклуба си в Шумен.

Тя посочи, че в община Шумен има 26 услуги, почти всякакъв вид, които са на стойност около 16 млн. лева. Имаме много добри практики, но винаги може повече и има слаби страни и предизвикателства, отчете Маркова. Голямо е натоварването, защото услугите не достигат, коментира тя и обърна внимание на помощта за хора с ментални или психически увреждания, както и за тези, които имат нужда от някакъв вид услуга след претърпян инсулт.

Маркова отбеляза, че работят много добре с неправителствените организации и бизнеса. „Бизнесът е много важна част от социалната политика на която и да е община“, заяви тя. Заместник-кметът посочи, че в началото на ковид пандемията са направили всеобща инициатива „Помогни сега“, която за кратко е събрала над 600 хиляди лева, с които са осигурени социалните и здравните услуги в общината.

Според Светлана Маркова не бива да се създава изкуствено разделение между институции и граждани. В институциите работят същите граждани, посочи тя. Всички имаме права и е много важно правата ни да са равни, но при всички случаи, освен права, имаме и задължения, допълни Маркова.

Конференцията в пресклуба на БТА в Шумен е част от инициативата на БТА “Български гласове за Европа”, която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Дискусията се излъчва пряко във Фейсбук и Ютуб.

Pin It on Pinterest