Общините от област Русе получиха предварителните избирателни списъци

Без проблеми протича техническо-организационната подготовка за изборите за парламент на 4 април тази година.

Екип от Областна администрация Русе, ръководен от главния секретар Симеон Иванов, оказва необходимото взаимодействие на Регионалната избирателна комисия. Днес бяха раздадени предварителните избирателни списъци, по които общините ще работят. Те ще могат да заличават хора, които нямат право на вот – напуснали населеното място или починали. Ден преди изборите всяка секционна комисия ще получи актуалните избирателни списъци от съответната община в присъствието и на представител на РИК.

Към момента броят на секционните избирателни комисии в областта e 324, като само на територията на община Русе са 210. В Борово са 10, в Бяла 23, във Ветово – 21, в Две могили – 15, Иваново – 18, Сливо поле – 17, а Ценово – 10. Отделно се очертава във всяка от общините да има по една подвижна избирателна секция, а в Русе те са две, като е възможно да станат дори три. Обмислят се и вариантите за други специализирани секции, така че да се осигури правото на вот на поставените под карантина. Данните представи председателят на Регионална избирателна комисия Милена Хинкова. Взето е решение съставът на секционните избирателни комисии да бъде от 7 човека, когато имащите право на глас са до 500 души и съответно 9, когато можещите да гласуват са над 500.

Отново по предварителни данни към днешна дата хората от област Русе, които имат право на вот са 207 767 души, като за община Русе те са 148 884.

Pin It on Pinterest