Община Видин се справя успешно с предизвикателствата в епидемичната обстановка

На първата си пресконференция през новата година кметът на Видин д-р Цветан Ценков се спря на ключовите моменти в работата на общинското ръководство и на общинската администрация досега и очерта приоритетите в различните сфери на дейност.

На нея присъстваха председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова, Светослав Скорчев, Цветомира Илиева и секретарят на Общината Валери Димитров.

Д-р Ценков постави на първо място през изтеклата година изпитанията, предизвикани от коронавирусната инфекция: „Никой от нас не е очаквал, че ще стартираме мандата си с такава тежка ситуация, каквато светът не помни поне в последните сто години. Всички колеги от администрацията спазваха изискванията, които се налагаха от Националния щаб и от Областния кризисен щаб. Работехме изключително добре и в синхрон, което даде възможност да бъдем и лидери в много отношения“. Той даде за пример реализирането на идеята медицинските специалисти, които работят в детските градини и училищата в Общината, да се включат в осъществяването на здравния контрол на ГКПП „Дунав мост 2“, в помощ на РЗИ и Гранична полиция. Каза още, че е била извършена дезинфекция в целия град, в детските и учебни заведения, предприети са и е осъществяван контрол за спазването на всички задължителни мерки по време на кризата.

„Важно е да се знае какво Община Видин направи, за да подкрепи държавната болница, която е единствената работеща в региона. С решение на Общинския съвет ние предоставихме безвъзмездно жилища на всички лекари от страната, които решиха, че биха могли да се включат в помощ на нашата болница МБАЛ „Св. Петка“ – отбеляза кметът и допълни, че с много усилия е успял да мотивира дарители също да помогнат на болницата. За първи път д-р Ценков сподели пред медиите, че след като самият той е преболедувал коронавируса, в края на месец ноември и през месец декември се е включил активно да помага в COVID отделението. „Не съм се правил на герой, не съм тръбял. Когато медиите искаха някакви изявления, аз бях категорично против, защото не е морално да се правят подобни PR кампании в такава ситуация. Така разбирам своя граждански, човешки и професионален дълг“ – заяви кметът.

Д-р Ценков отбеляза, че е имало упреци във връзка с овладяване на положението във Видин, но то не се е отличавало от общата статистическа характеристика в страната. И даде висока оценка на действията на ръководството на болницата. „Успяхме по време на пандемията да претрансформираме двете разделени COVID отделения в едно, така че екипите, които ги обслужват, да бъдат мобилни. Всички съвременни методи на лечение се прилагаха и във Видин. Може би малко по-голямата смъртност идва от това, че нашето население е по-застаряващо и с по-голяма хронична заболемаемост“ – обясни видинският кмет. Той спомена, че и в момента е в постоянен контакт и с директорката на болницата д-р Ивета Найденова, и с екипите, които работят в отделението.

Д-р Цветан Ценков подчерта още веднъж, че колегите от Общината, особено тези на първа линия, са дали всичко от себе си, за да се опази здравето на населението. И отбеляза, че независимо от извънредната ситуация, Общината се е погрижила да внесе малко радост в душите на хората преди Коледните празници – с красивата елха и украса, с ледената пързалка, която е зарадвала най-много децата. Той допълни, че всичко това е направено със средства от дарения на граждани и фирми. В тази връзка кметът каза, че през тази една година от началото на мандата Общината е успяла да мотивира наши съграждани от чужбина да даряват – като проф. Валентин Джонов в Швейцария, който през миналата година изпраща два ТИР-а с помощи, а сега са получени четири и се очакват още три през януари с офис оборудване, постелъчен инвентар, дрехи за еднократна употреба и консумативи, подходящи за болницата. „Независимо от COVID ситуацията, Общината реагира съвсем оперативно и мобилно. Независимо че в най-тежката криза през ноември редуцирахме работещия състав на 50% и всеки, който е трябвало, се е изолирал, преодоляхме тази тежка пандемична обстановка“ – обобщи видинският кмет.

Pin It on Pinterest