Община Видин със строги мерки и контрол на критични места заради коронавируса

За предприетите действия съобщи заместник-кметът Борислава Борисова по време на брифинг в Областна администрация – Видин, с участието на областния управител Момчил Станков и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински, във връзка с епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19.

В момента 41 са активните случаи на територията на областта, като 6 от заразените са на болнично лечение (от общо потвърдените 317 случаи досега излекуваните са 253-ма души, починалите – 23-ма). Засега все още попадаме в зелената зона на страната, отбеляза д-р Владински. Той каза, че сред участниците на проведения наскоро велопоход от гр. Дунавци до местността „Божурица“, е установено едно лице с положителна проба. Заразеният и семейството му са под карантина, както и контактните лица. Взети са им PCR тестове.

Борислава Борисова коментира, че ситуацията в Община Видин е под контрол, но в същото време призова към отговорно отношение заради увеличаващия се брой на заболелите и усложняване на епидемичната обстановка. Затова се обръща внимание на местата, където се събират повече хора. Предприемат се мерки съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването от 27.10.2020 г. Създаден е пропускателен режим в отдел „Местни данъци и такси“ и Центъра за услуги и информация на граждани, следи се за спазване на дистанция, като не се допуска повече от 1 човек на 3 кв. м, поставени са дезинфектанти. Директорите на училищата, детските градини и детската ясла също са взели необходимите мерки. В две учебни заведения – ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и ОУ „Иван Вазов“, където има установени лица с COVID-19, са карантинирани по две паралелки, а в ДГ „Желязко Попниколов“ – една група. Според заповедта на министъра от 29 октомври, учениците от 9-ти до 12-ти клас преминават на онлайн обучение, както и студентите.

Като други критични места заместник-кметът посочи двата пазара във Видин – централния и този до градския стадион. Създава се организация за еднопосочно движение и осъществяване на контрол. „Призовавам всички жители да спазват противоепидемичните мерки, да не подценяват ситуацията. Много е важно да запазят тяхното здраве и здравето на техните близки“ – апелира Борисова.

От 29 октомври до 12 ноември дискотеките няма да работят, от РЗИ ще бъдат връчени предписания на заведенията за обществено хранене за спазване на мерките – носенето на маски от персонала, осигуряването на дезинфектанти и спазване на разстояние от 1,5 м между столовете на отделните маси. Предвижда се извършването на вечерни проверки и ако се установи, че предписанията не се спазват, ще се премине към затваряне на заведенията нарушители.

Областният управител също призова хората да проявят разум и отговорност, за да бъдат запазени живота и здравето на населението.

Pin It on Pinterest