Община Видин с редица инициативи, посветени на Международния ден на Земята

По повод 22 април, преди два дни бе направено първото засаждане на фиданки около Клетка 1 на Регионалното депо за битови отпадъци, с което се изпълняват дейностите и отговорността, поета в комплексното разрешително на съоръжението.

Подбрани са специфични видове като липа, дъб, арония, кестен, акация, с оглед мястото на засаждане, наклона на терена и необходимостта от изграждане на зелени пояси.

Друга инициатива по случай Международния ден е подготовката на терените около Алботинския манастир във връзка с пасхалната утреня и Божествената света литургия, които ще бъдат отслужени на 3 май от 8:30 часа. Почистването и косенето на тревните площи ще се извърши на 27 и 28 април, за да могат и жителите, и туристите да посетят и се разходят в местността по време на Великденските празници и почивните дни.

За първа година Община Видин осигури и ще почиства и мете машинно инфраструктурата на град Видин по утвърден от кмета график. Машинното метене стана възможно със закупуването на двете многофункционални мотометачки за осъществяване на тези дейности от създаденото тази година ОП „Чистота, озеленяване и благоустройство“. По график ще бъде извършвано и редовно миене и дезинфекция на града. Тези дейности ще бъдат изпълнявани до края на есенния сезон при подходящи метеорологични условия. Плановете и актуална информация в тази връзка са налични на интернет страницата на Община Видин/раздел „Екология“ https://vidin.bg/wps/portal/vidin/administration/ecology/ecology-operation

За втори път през последната година ще отворим вратите на отдел „Екология, инфраструктура, инженерни мрежи и съоръжения“ за всички желаещи да обсъдим заедно темите, които ги вълнуват, свързани с работата на отдела – чистотата на въздуха, сметоизвозването, санирането на домовете, засаждането на цветя и дървета, като очакваме и гражданите да представят свои предложения и идеи. Може да посетите експертите еколози в периода 25-28 май, в сградата на Общинската администрация на пл. „Бдинци“ №2, етаж 5, стая № 8, при спазване на противоепидемичните мерки.

Независимо че се планира от месеци, но поради продължаващата епидемична обстановка, предстои през май месец да се осъществи идеята за безплатно раздаване на цветя и растения, които жителите да засадят в междублоковите пространства на град Видин и да се грижат за тях. За първи път ще се реализира подобна инициатива, като намерението е с обединени усилия кварталите в града да се превърнат в по-цветни, чисти и желани места за живеене.

Международният ден на Земята се отбелязва за първи път през 1970 г. с цел да приобщи хората към идеята за опазване на околната среда.

Pin It on Pinterest