Община Видин отбеляза с тържествена церемония Деня на независимостта

Тържественото отбелязване на 112-та годишнина от обявяването на независимостта на България се състоя на централния площад „Бдинци“. Празникът започна с изпълнения на Градския духов оркестър. Сред официалните лица на церемонията, организирана от Община Видин, бяха кметът на Общината д-р  Цветан Ценков, народните представители Владимир Тошев, Росен Живков, д-р Цветан Топчиев, областният управител на Област Видин Момчил Станков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев, представители на Видинска Света митрополия, на държавни и културни институции, на политически партии и обществени организации, ученици и много граждани.

В тържествено слово кметът на Общината определи 22 септември като съдбоносна дата в нашата история – символ на българския държавен суверенитет. Тя е свързана със знаменития Манифест, който княз Фердинанд прочита на 22 септември 1908 година, когато в старата българска столица Велико Търново, в църквата „Свети 40 мъченици“ прозвучават думите: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.“ Кметът отбеляза, че делото на Съединението на Княжество България и Източна Румелия не би било истински завършено без признаването на страната ни за независима. Така тя възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие редом с останалите европейски държави. „Затова днес си спомняме за нашите предци, готови на много жертви в името на Отечеството. Обявяването на Независимостта на България е пример за това колко е важна националната цел за един народ, за да може той да върви напред, да бъде горд със своята история и да носи своята слава“- каза кметът на общината. Д-р Ценков призова за обединение, единство и разбирателство и отправи към видинчани посланието: „Нека славните дела на достойните хора, живели преди нас, намерят място в паметта ни и останат в историята на България! Нека заявим признателността си, поднасяйки венци и цветя в тяхна памет и отстояваме с чест завещаното от тях, за да пребъдат нашият род и Родина!“

    По традиция бе отдадена почит пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Бяха положени венци и цветя пред Паметника на Трети пехотен бдински полк.

Великолепен концерт поднесоха съставите при Народно читалище „Светъл ден – 2009“- град Видин, които бяха подготвили специална празнична програма. Тържеството завърши с прочутото Дунавско хоро. 

Pin It on Pinterest