Община Видин награди изявени учители и деятели на културата

Традиционното шествие, което Общината организира по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, тръгна от СУ „Цар Симеон Велики“ и се отправи към откритата сцена при Художествената галерия „Никола Петров“.
Тържествената церемония започна с изпълнение на химна „Върви, народе възродени” от духовия оркестър на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и рецитиране на стихотворения от първокласничката Никол Башлийска и второкласника Христо Атанасов от СУ „Петко Рачов Славейков“.
Пред събралите се стотици граждани слово по случай 24 май произнесе кметът на Видин Огнян Ценков.  „Това е ден, който докосва сърцето на всеки истински българин. В който възхваляваме безценното дело на светите братя Кирил и Методий, озарило със светлина пътя на нашия народ през вековете. Защото благодарение на писменото слово българският народ съхранява своята духовна сила и изгражда своята държавност. Историята отрежда заслужено място на двамата велики българи и на тяхното дело, което поставя своя знак не само върху съдбата на нашия народ, но и на останалите славяни. Със създаването на българската азбука и на писмеността се дава силен тласък в развитието на културата и науката и в укрепването на държавата ни. Българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи“ – каза Ценков. Той отбеляза, че Видин е град, който се гордее със своите будни и напредничави хора, жадни за просвета, почитатели на изкуствата, отворени към новото и свързани с културата на десетките други европейски народи по поречието на Дунав. Кметът подчерта, че Общината ще продължава да прави всичко възможно, за да осигурява необходимите условия за работа и обучение в детските градини и училищата и за развитие на културните институти. „Отварят се нови перспективи за обучение и реализация – филиалът на Русенския университет приключва третата си академична година с 435 студенти; по европейски проекти се подобрява образователната инфраструктура в редица училища; създават се все по-добри условия в детските градини; силен е фокусът върху бъдещето на културните институти, като в момента усилено се реставрира сградата на Драматичния театър; предстои възстановяването на Синагогата в културен център „Жул Паскин“ и финансирането вече е осигурено с европейски средства и със съдействието на Правителството; стартира кампания за възраждането на Младежкия дом; културният календар на Община Видин е наситен със събития от регионален, национален и международен характер – фестивалите, които организираме през летния сезон оживяват града ни и го превръщат в привлекателно място за гости и туристи отблизо и далеч“ – подчерта в словото си Огнян Ценков и пожела на видинчани да отпразнуват 24 май, изпълнени с чувство на признателност към предците си и с отговорност за бъдещето на своите деца.
Приветствия по повод празника поднесоха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова и областният управител Албена Георгиева. Сред официалните гости на тържеството бяха още народният представител Владимир Тошев, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, заместник-кметовете на Община Видин Венци Пасков и инж. Цветан Асенов.
Отличията на изявените видински учители и деятели на културата и изкуството връчи Огнян Ценков. Учител на годината в предучилищното образование стана Пепка Иванова, старши учител в ДГ „Русалка“; в начален етап -Красимира Иванова, главен учител в ОУ „Любен Каравелов“;  в прогимназиален етап – Камелия Асенова, старши учител по математика в ППМГ „Екзарх Антим I“; в гимназиален етап -Кристина Георгиева, учител по физическо възпитание и спорт в ППМГ „Екзарх Антим I”; наградата „Учител в професионалното образование“ бе присъдена на Анета Кирилова, старши учител в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“.
По повод празника за изключителен принос в развитието на образованието в Община Видин, за висок професионализъм и дългогодишна педагогическа дейност,  добър управленски подход и реализиране на ефективен модел за развитие на иновативно училище, почетен плакет и сертификат бяха връчени от кмета Огнян Ценков на директора на  СУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев.
Тази година с почетна грамота „Неофит Рилски“ за дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование от Община Видин бяха удостоени двама учители – Даниела Асенова, старши учител в ДГ „Русалка“ и Елена Бекова, старши учител в ПТГ „Васил Левски“. От името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев отличията връчи Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието.
Носител на Четвъртата ежегодна индивидуална награда „Антим I Видински“ за 2019 г. за изключителни постижения в учението, стана Даниела Ивайлова от 12 „в“ клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“.
Наградата в категория „Култура и изкуство“ получи проф. д-р Иванка Нинова, преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В тази категория бе номиниран и Деян Славчев, главен художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.
Общо 23 са номинираните тази година учители и деятели на културата и изкуството от страна на училищата, обществените съвети към тях, културни институции и читалища. Отличията са определени от комисия, която включва представители на Общинската администрация и постоянната комисия по образование, наука и култура към Общинския съвет, на базата на утвърдени от Община Видин правила.
Празникът завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”, детски танцов състав и фолклорен ансамбъл „Цвят“ при Народно читалище „Цвят“.

Pin It on Pinterest