Региона

Община Варна започна поставянето на преместваеми камери за контрол върху чистотата на града

Община Варна започна поетапно монтиране на преместваеми камери във връзка с затягането на контрола върху чистотата във Варна.

Това съобщи заместник-кметът по сигурността Илия Коев, който контролира процеса с видеонаблюдението.

В координационен център в общината ще се събира информацията и картината от камерите. Целта е контрол върху замърсяването, правилното съхранение, събиране и извозване на отпадъците.

Камерите ще проследяват както машините, свързани с процеса по сметосъбиране и сметоизвозване, така и работниците от чистотата, служителите по екологията, гражданите, ползващи кофите за боклук.

Както по-рано съобщихме, Община Варна ще монтира и стационарни камери, но и мобилни, които ще се местят на всички локации, за които има сигнали на гражданите, че има проблем с чистотата. Мярката е част от комплексните действия по подобряване на чистотата в града, към която кметът няколко пъти вече отправи забележка.  

Монтирането на преместваемите камери вече се реализира във всички райони на Варна. Примерът с картината, която прилагаме, е от монтирана вчера преместваема камера в района зад Фестивалния и конгресен център. На платформата https://signal.varna.bg/ гражданите могат да изпращат снимки със замърсени места, за да се насочва видеонаблюдението именно там и да се установява бързо причината за проблема.

Продължава и миенето на централните градски части, както и санкциите за юридически и физически лица, които изхвърлят отпадъци нерегламентирано. Извършва се и проверка на договорите на фирмите и заведенията със сметоизвозващи фирми, в някои от които се установяват проблематични практики, по които се извършват проверки. Проведен е разговор със сметопочистващата фирма за осигуряване на работници по чистотата във връзка с увеличения туристически поток и по повод традиционната миграция на работната ръка към курортите. На базата на картината от камерите при ежедневен режим ще се оптимизират дейностите по поддържането на чистотата.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest