Региона

Община Варна възложи възстановяването на прекъснато улично осветление

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, стана ясно по време на днешната оперативна среща на кмета Благомир Коцев с общинската администрация.

По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав Варненчик“ (по бул. „Св. Елена“, ДКЦ III).

Ще бъдат възстановени откраднатите кабели и в един от най-критичните участъци – този под автогарата на територията на район „Младост“, както и участъка от кръстовището на бул. „Христо Ботев“ до началото на Аспарухов мост и в пешеходния подлез на спирка „Осми декември“ на територията на район „Одесос“. С това поетапно започва възстановяването на уличното осветление, което редовно става обект на кражби и други вандалски набези, стана още ясно  на днешната среща. По настояване на кмета Коцев е направена проверка и до края на деня ще бъде осветен и подлезът на Двореца на културата и спорта.

Продължават ремонтите на платформите и асансьорите за хора в неравностойно положение и майки с колички. Към днешна дата е възстановена работата на 9 асансьора и 7 платформи в подлезите. По време на оперативката кметът нареди изготвянето на доклад за състоянието на детските площадки в града, както и да бъде изяснена собствеността на всяка от тях. Целта е Община Варна да има готовност да кандидатства за финансиране по различни проекти и програми за изграждане на нови площадки на мястото на старите. Тези, които бяха изградени преди няколко години, изобщо не са ремонтирани. Единствената дейност, която се извършва по райони, е да се демонтират опасните  съоръжения, беше отчетено днес.

Във връзка с подобряването на градската среда в централната част беше решено да се изготви разчет за необходимите средства за рехабилитация на компрометираните участъци от паважа по пешеходната зона, както и да се изчислят разходите за префугиране на алеята, водеща до входа на Морската градина след края на летния сезон.

Наредено беше още да се ремонтират пейките от градинката на Търговската гимназия до площад „Независимост“, както и тези на площад „Атлантическа солидарност“ (до ГХГ „Борис Георгиев“). През есента по пешеходната зона ще бъдат засадени нови дървета на мястото на липсващите. Дотогава да бъдат отстранени дънерите и да бъдат ремонтирани металните решетки, нареди кметът Коцев.

До седмици ще бъдат доставени 20 седемкубикови контейнера за зелен отпадък, които да бъдат разпределени в новообразуваните жилищни зони около Варна, стана ясно още по време на днешната среща.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest