Община Троян иска републикански пътни участъци на територията й да бъдат освободени от винетни такси

Община Троян иска републикански пътни участъци на територията й да бъдат освободени от винетни такси, съобщи кметът Донка Михайлова.

От Общината са изпратили писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане за отпадане на винетките в участъците Троян – Орешак, Троян – с. Бели Осъм, с. Балканец – с. Бели Осъм, с. Бели Осъм – с. Горно Трапе и с. Горно Трапе – с. Терзийско.
„Все още за нас не е ясно какво точно има предвид държавата, като казва, че общините имат право да кандидатстват за освобождаване от винетни такси. Аз не намирам за справедливо общините да плащат на АПИ за това и не мисля, че единствено общините трябва да поемат цялата тежест за това, че има воля гражданите да бъдат облекчени по отношение на предвижването им на няколко стотин метра, както е в нашия случай“, каза Михайлова.
По думите й Общината обаче е готова да направи и това, за да подпомогне намаляващото население в малките населени места, което е предимно възрастно, бедно, със стари автомобили, които служат за придвижване за решаване на най-елементарни житейски проблеми в условията на все по-оредяващ обществен транспорт.
Кметът добави, че Общината се е разбрала с Областното пътно управление в Ловеч за актуализиране и преместване на табелите на южния вход/изход на Троян и селата Балканец, Голяма Желязна и Старо село, за да могат отделни квартали и махали там да попаднат в регулацията на тези населени места и да се избегне плащането на винетки.
„На практика там трябва да имаш винетка, за да пътуваш в собственото си село“, поясни кметът на Троян.

/Даниела Балабанова, БТА/

Pin It on Pinterest