Община Русе представи проектите си за интелигентна и устойчива градска мобилност на конференция, организирана от испанското посолство

Представители на Община Русе взеха участие в техническа конференция за интелигентна и устойчива градска мобилност в България.

Тя беше организирана от посолството на Кралство Испания у нас и Испанския институт за външна търговия.

          В онлайн конференцията участваха зам.-кметът по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова, директорът на Дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев и експертът от отдел „Международно сътрудничество и проекти“ Живодар Георгиев. В събитието се включиха още посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко, българският посланик в Мадрид Алексей Андреев, както и представители на МРРБ и местната администрация в общините София, Пловдив и Бургас.

          От страна на Испания участваха представители на общинската администрация във Валенсия и Малага, както и 17 местни фирми от частния сектор, разработващи високи технологии, свързани с развитието на транспорта и градската мобилност.

          По време на обсъжданията бяха представени реализираните до този момент от Община Русе проекти за интелигентна и устойчива градска мобилност. Сред тези, които са в перспектива и ще се търси възможност за реализирането им, са т.нар. „умни светофари“, които управляват трафика, „умното осветление“, регулиращо се съобразно човекопотока и бъдещата дигитализация на услугите, свързани с транспорта в Русе.

          В хода на разговорите беше презентирана и разработваната от Община Русе ГИС система, която предлага възможност в реално време да бъде намерена, разгледана и   извлечена специализирана информация за съществуващите на територията ѝ обекти – сгради, имоти, инфраструктура, туристически обекти и услуги, земно покритие и др.

Pin It on Pinterest