Община Пловдив търси средства за строежа на олимпийски басейн

Кметът Здравко Димитров ще потърси средства за строежа на басейн с олимпийски размери.

Първата копка на съоръжението бе направена през есента на 2019 година, но финансиране не бе осигурено и до реално строителство не се стигна.

„Задължени сме към плувците, които спечелиха две от общо трите квоти на пловдивски спортисти за Олимпиадата в Токио. В същото време Йосиф Миладинов и Диана Петкова, както и останалите плувци от клубовете нямат възможност да тренират в 50 метров басейн. Затова ще се потърсят средства за изграждане на басейна, който по проект е в непосредствена близост до плувен комплекс Младост“, заяви Здравко Димитров.

Той уточни, че ще разговаря и с правителството за отпускането на средства за построяване на съоръжението. По предварителни разчети, то трябваше да струва около 13 милиона лева, но след поскъпването на строителните материали ще се направят нови количествено-стойностни сметки.

Процедурата по избор на изпълнител бе проведена още през 2019 година, избрана бе и фирма за надзор, но заделените като авансово плащане средства от 1 милион лева тогава бяха пренасочени.

„За да не товарим общинския бюджет, ще търсим финансиране не само от правителството, а и от фондовете, като например „Джесика“ или ФЛАГ. Другата възможност е някои от сега изпълняваните проекти от Общината да бъде финансиран с евентуален заем, за който говорим повече от година, и тогава да се освободят средства в две бюджетни години, с които да построим басейна“, допълни кметът Димитров.

Той припомни и факта, че ЖПК „Младост 91“ е най-успешният плувен клуб в страната, като 26 пъти поред стана държавен шампион, преди от него да се отделят още 3 клуба.

нов басейн (2)

Pin It on Pinterest