Община Пловдив планира да пусне автобуси до индустриална зона „Марица“

Община Пловдив обмисля промяна на транспортната схема, като ще бъде направен сериозен анализ на необходимостта за осигуряване на градски транспорт до индустриалните зони, разположени в региона.

„Целта ни е да се намали трафикът, който влиза в града особено по отношение на автобусите, които превозват служите на компаниите в Тракия икономическа зона“. Това заяви ресорният заместник-кмет Тодор Чонов. Той посети един от големите заводи, близо до Пловдив, в който работят 950 служители.

В тази връзка ще бъдат анализирани нуждите на големите компании, графикът на транспортиране на техните служители и възможността да използват градския транспорт на Пловдив. В момента те прибягват до специален платен транспорт, който допълнително увеличава трафика, тъй като тези автобуси обикалят из целия град по няколко пъти на ден, за да събират служителите на фирмите.

По думите на заместник-кмета Тодор Чонов общинската транспортна схема може да бъде променена, като се продължат маршрутите на автобусите на градския транспорт до индустриалните зони.

В „Сенсата Технолоджис“ той подробно се запозна с производството и нуждата на служителите от редовен и качествен транспорт до тяхното работно място. В разговора си с управителя на фирмата Явор Николов се обсъди реалната необходимост от това. Възможно е да бъдат обособени спирки на пешеходно разстояние, тъй като в зоната се намират производствени бази на фирми, където допълнително работят още хиляди жители на Пловдив и съседните по-малки общини.

„Сенсата Технолоджис“ произвежда сензори за леката и тежка автомобилна промишленост и за медицината. В България има още един завод в Ботевград, където работят 4300 служители, а в София има развоен център за инженери, които разработват нови продукти за компанията. В Пловдив стартират с производство на сензори за налягане в спирачната система и в двигателя на автомобила. Днес компанията произвежда цели панели за управление на трактори, контролни панели в медицината за ядреномагнитен резонанс и компютърни томографи, както и близо 30 000 сензори на ден, които са предназначени за пазарите в САЩ, Европа и Азия.

Заедно с други компании в региона „Сенсата Технолоджис“ участва и подкрепя политиката на Община Пловдив по отношение на дуалното обучения, като имат подписано споразумение с Техникума по електротехника и електроника за обучение на ученици на място в завода.

„Наличието на все повече хора, които избират Пловдив като място за живеене и работа, ни предизвиква да отговорим на техните нужди и една от мерките, които планираме да реализираме, е точно подобряване на градския транспорт, оптимизиране на общинската транспортна схема, особено в пиковите часове“, заключи заместник-кметът Тодор Чонов. Той припомни, че в момента автобуси с номера 93, 22, 15, 11, 116 са с маршрут съответно до село Радиново, Войводиново, колелото на Околовръстното шосе и Ягодово.

Pin It on Pinterest