Региона

Община Хасково ще извърши ларвицидна обработка срещу комари в почивните дни

Община Хасково уведомява всички граждани, че ще извърши ларвицидна обработка срещу комари с препарата ДИМИЛИН 2 ТБ. Площите, подлежащи на обработка, са заблатени територии- малки водоеми и напоителни съоръжения, намиращи се в покрайнините на града. На обработка подлежат 12 безоточни микроязовира и два основни напоителни канала, преминаващи през вилна зона Кенана и северно от ЖП гара Хасково. Обработени ще бъдат всички зелени зони на града, в това число големите паркове Кенана, Ямача и по поречието на реката по бул. „Илинден“.

ДИМИЛИН 2 ТВ са водоразтворими таблетки за унищожаване на ларвите на насекомите. Препаратът НЕ застрашава пчелите и пчелните семейства от отравяне и е напълно безвреден за земноводни и риби. Той не влияе на възрастни организми.

Продължават и периодичните обработки срещу възрастните форми на комари и други насекоми. Тези дейности ще бъдат извършени през нощта с препарат ЦИТРОЛ 10/4 УЛВ.

На 8 юни 2024г. ще бъдат обработени площи в парк Кенана и река Хасковска, а на 9 юни 2024г.- парк Ямача и малката река на бул. „Илинден“.

Биоцидите са включени в списъка с разрешените за употреба в България биоцидни препарати. Прилагането им ще бъде извършено от лицензирана за тази дейност фирма.  

В тази връзка, Община Хасково информира всички пчелари, че за периода на действие на препаратите, е препоръчително да ограничат пчелите от паша! Ограничителният период е 7 дни след прилагане на препаратите.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest