Община Хасково поставя две комбинирали люлки-везни за деца с увреждания

Две комбинирани люлки-везни за деца с увреждания ще бъдат монтирани на детски площадки в Хасково. Местата са в достъпна среда и са съобразени с изискванията на производителите на специализирани помощни средства за деца и лица с увреждания. Едната люлка ще бъде в Градската градина, а втората на детската площадка на бул.“България“ 59. 

До поставянето на тези съоръжения за игра се стигна след предложение от страна на родители на деца с увреждания по време на обсъждането на Бюджет 2020 и поет ангажимент за изпълнение от кмета на общината Станислав Дечев.  

Комбинираната люлка-везна дава възможност играта да бъде споделена. Защото от едната страна на везната е детето в инвалидна количка, а от другата страна има място за деца, които да го люлеят. По този начин  децата с увреждания ще играят заедно с връстниците си и ще се забавляват, преодолявайки физическата изолация.  

Община Хасково е първата в България, която финансира със собствени средства съоръжения за игра на деца с двигателни проблеми. Във всички останали общини, където са монтирани такива уреди, финансирането е от спонсори и благотворителни кампании, организирани по проекта „Различните“ деца на България“.

Двете комбинирани люлки вече са доставени в Хасково. Общата им стойност е 10 824 лева. Произведени са от Екотрайк-БГ ЕООД. Съоръженията се монтират върху бетонен фундамент и ударопоглъщаща настилка на площ от 18 кв.м. Подготовката на една от площадките за монтажа на люлката вече започна. Днес „Екопрогрес“ работи върху фундамента в Градската градина. До дни ще бъде готов и този на площадката на бул.“България“ 59. След поставянето на ударопоглъщащата настилка, ще бъдат монтирани и самите съоръжения. 

Pin It on Pinterest