Община Добрич публикува протокол от публично обсъждане на Актуализация на бюджета и Програмата за капиталови разходи за 2020 г.

Протокол

от

Публично обсъждане на Актуализация на бюджета и Програмата за капиталови разходи  на Община град Добрич за 2020 г.  

На основание чл.84, ал. 6 и чл. 124, ал. 1 от Закона за публичните финанси, кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов покани местната общност да участва в публично обсъждане на предложение за актуализация на бюджета на Община град Добрич за 2020 г. и актуализация на Програмата за капиталови разходи на Община град Добрич за 2020 г. Предвид епидемичната обстановка обсъждането не се проведе присъствено. Поканата за публичното обсъждане и необходимите материали бяха публикувани на интернет и фейсбук страниците на Община Добрич, както и в печатни и електронни медии на 9.12.2020 г. https://www.dobrich.bg/bg/news/6137-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%8a%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d1%83

Община Добрич използва всички комуникационни канали за връзка с гражданите, за да могат да се запознаят с предложенията за актуализация и да изразят своите становища. Предложения, препоръки и мнения се очакваха в деловодството на Община град Добрич или на електронен адрес priemna@dobrich.bg, както и на телефон 058/600 416 и 058/600 001, вътрешен 258, до 17:00 часа на 17.12.2020 г.   

За постъпилите становища и предложения от публичното обсъждане бе съставен протокол, който е публикуван на интернет страницата на Община град Добрич и се приложи към проекта за актуализация на общинския бюджет и програмата за капиталови разходи при внасянето му за разглеждане от Общински съвет.

Протоколът съдържа предложения, които са получени на електронния адрес priemna@dobrich.bg без редакторска намеса. Предоставен е и снимков материал. 

Александър Иванов

  1. Искам да направя предложение за подобряване на градската среда в гр. Добрич и по-специално инфраструктурата – безопасно придвижване, както на пешеходците, така и на автомобилите. Не малко пешеходни пътеки в града са осветени и маркирани, което е чудесно, но паркиралите коли преди и след тях възпрепятстват видимостта на шофьорите за пресичащи пешеходци и обратното, пресичащите пешеходци да виждат ясно наближаващите автомобили. Затова в този имейл ще прикача снимки как може лесно, бързо, евтино и ефикасно да се реши този проблем на няколко ключови места в града, а в същото време да стимулираме придвижването с велосипед. Поставянето на такива велостоянки (дори и без изкуствения автомобил, както е на снимките) ще ограничи паркирането на 5-6м преди(а защо не и след) пешеходната пътека, ще осигури перфектна видимост отдалеч на шофьорите за наближаващи пешеходци и, разбира се, ще намали риска от тежък инцидент(които се увеличиха рязко последните седмици). Няма да е лоша идея да се поставят и на 10-15 м. преди някои кръстовища със светофари, където се наблюдава редовно неправилно паркиране/спиране на автомобили. Ще ви предложа и конкретни места, където наистина има проблем с паркирането и видимостта – ул. „Сан Стефано“ до детска градина „Слънчице“ постоянно се паркира преди и след пешеходната пътека, бул. „Трети март“ на три места – преди кръговото кръстовище на „Изида“(посока „Стара къща“) редовно спиране преди пешеходната и от две ленти за движение остава една, кръстовището с ул. „Максим Горки“(отново посока „Стара къща“) редовно има място за 4 максимум 5 коли за посока направо, но поради паркирали коли лентата става една малко по-назад(платното за наляво остава празно и хората, които искат да завият са принудени да чакат с тези за направо) и се образуват тапи в „пиковите“ часове сутрин и следобед и до Музея отново редовно се спира непосредствено преди пешеходната пътека, по ул. „Отец Паисий“ също има проблемни зони, по ул. „Цар Петър“ точно до училището, по ул. „Васил Левски“. Надявам се в рамките на тази или следващата година да се поставят 10-тина такива велостоянки, които наистина биха спомогнали за безопасността(ограничаване на неправилно паркираните автомобили) и удобството(повече места за велосипеди и насърчаване за използването им) на гражданите. Считам също, че изобщо няма да натовари бюджета, защото цената в първия отворен сайт за стойка за 3-5 велосипеда варира между 100 и 200 лв. за брой. Както сами може да сметнете сумата е нищожна за бюджета, но ще донесе много ползи. 
  2. Искам да направя едно предложение за улесняване на придвижването по тротоарите на ремонтираните улиците и булеварди в града (ул. „Максим Горки“, ул. „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Стоян Михайловски“, бул. „Добричка епопея“), а и по ул. „Независимост“. Тротоарите са доста тесни, а дърветата с гнезда за корените още повече стесняват и без това малкото място за минаване/разминаване. Ще прикача снимки за лесно, бързо, евтино и ефикасно решение на този проблем. Идеята е да се премахнат бордюрите за гнезда на корените и да се поставят решетки за дървета около, които също ще осигуряват необходимата вода дървото да живее, ще може да се стъпва на тях, тъй като ще са на едно ниво с тротоара, и така ще се разшири ширината на и без това, както казах, а и вие знаете, тесните тротоари по тези улици. Също така, такива решетки може да се поставят и по тротоарите на ул. „Сан Стефано“ и бул. „Трети Март“. Нека направим града по приятен, удобен за придвижване, а и по красив, защото такива решетки са доста по-приятна гледка от сега надигащите се бордюри. Поставяне на около максимум 100 би решило този проблем по изброените улици и булеварди. Цената им не мисля, че би била проблем за общината, но същевременно ще се усети положителна промяна от хиляди ползващи тротоарите. Надявам се, ако не тази, поне следващата година, тази идея да се осъществи, защото е време да подобрим градската среда за всички, а не само за автомобилите. Благодаря предварително.“17.12.2020 г.

Pin It on Pinterest