Региона

Община Благоевград кандидатства в Национален конкурс за озеленяване на детска градина „Синчец“ в кв. „Грамада“

Община Благоевград е сред 13-те български общини, които кандидатстват за финансиране в първия национален конкурс за общини „SOS залесяване“, който е част от инициативата на „Нестле България“,  „Залесяваме активно“.

Експертно жури с представители от Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, НСОРБ, Лесотехнически университет и “Нестле България” започна оценяване на проектите. В оценяването може да се включи всеки желаещ като сe запознае с проектните предложения, достъпни на nestle.bg.

Проектът на Благоевград е насочен към озеленяване на покривното пространство и подобряване на условията в детска градина „Синчец“ в кв. „Грамада“, в която периода 2024/2025 г. са записани 175 деца.

Заложено е ограждане с парапети и озеленяване на покривното пространство на кухненския бокс на детската градина, което ще се превърне в екологосъобразно безопасно открито място за игри, обучение и празненства на децата. Дървени стъпала ще улеснят достъпа на деца, учители и родители до него.

Предвидено е поставяне на кашпи с вечнозелени храсти и сезонни цветя и дървени пейки, обособяване на алея и кръгообразно пространство от дървени кори. Покривът ще бъде изолиран с култивиран растителен килим за зелен покрив с комбинация няколко вида вечнозелени, сухоустойчиви и студоустойчиви растения, торфено-почвен субстрат с висок капацитет за съхранение на вода и добра въздушна порьозност, съобразен с изискванията за системи за екстензивен зелен покрив, защитен слой от рециклируема пластмаса,  предпазващ дренажния композит и др.

Озеленяването на покривното пространство ще намали отичането на дъждовна вода, ще подобри енергийната ефективност и звукоизолацията на сградата и ще осигури много по-добри условия за най-малките. 

Стойността на проекта е 57 120 лева.

Към момента той е подкрепен с подписите на над 80 родители на деца от детска градина „Синчец“.

Гласувайте за проекта на Община Благоевград  тук!

Анкетата ще бъде отворена до 25 юли.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest