Обществено обсъждане на Проекта за подробен устройствен план на „Борисовата градина“

Запазване на историческия вид на „Борисовата градина“ със забрана на ново строителство, възстановяване на дейността на знакови обекти и придобиване от общината на терени, които в годините назад са станали частни са основните цели на изработването и приемането на Подробен устройствен план (ПУП) на най-големия софийски парк.

Общественото обсъждане на коригирания Проект ще се проведе днес, 13 януари, от 17:30 ч., в дигитална среда, на следния адрес:  https://bit.ly/3FnNl1u
Проектът е изработен по възлагане на Столична община от проектантски екип „Ковачев архитекти“ ООД с ръководител проф. арх. Атанас Ковачев. След първото обществено обсъждане през 2019 г. постъпиха възражения от кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, както и от граждани и организации, чието общо искане беше за недопускане на ново строителство на територията на парка. Решението за коригиране на Проекта за ПУП беше взето от Общинския експертен съвет по устройство на територията.

С преработения Проект на ПУП отпадат предложенията за изграждане на нови сгради, каквито бяха Музея за зелената памет на София, Климатичното училище, ресторант „Тенекиите“ и е намалено застрояването в терена на гара „Пионер“, където ще се оформи зона са спортове и детски комплекс с площадки за игра за различни възрастови групи.

Запазват се максимално традиционните спортни и рекреационни съоръжения Конната база, комплекса „Спортна София“, възстановяване на атракцион „Кривите огледала“ и Водния канал.

В проекта са описани специфичните правила за намеси, с които се запазва и увеличава общоградското културно и рекреационно значение на парка. На територията на „Борисовата градина“ ще е позволена реконструкцията на съществуващи обекти само при запазване на тяхната обществена функция.  

Проектът предвижда своя автентичен вид да върнат трите дансинга, Софийския тенис клуб, бюфета бирария на острова в езерото “Ариана” в стил австро-германски барок, стадион „Юнак“.

За Националния стадион “Васил Левски”, стадион “Българска армия” и къпалнята „Мария-Луиза“ Планът разрешава основен ремонт и модернизация на съоръженията, като всички намеси могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри. Планът не допуска разширение на съществуващата към момента застроена площ.

В резерватната част на „Борисовата градина“ се допуска поставяне само на павилион на детската площадка, на съоръжението за книги при лятната читалня, за охрана и за билети. Забранява се разполагането на всякакви преместваеми обекти от типа сергии, пазарски будки, рекламни елементи и др.  Паленето на огън, фойерверките и къмпингуването на територията на „Борисовата градина“ ще бъдат забранени.

За всички входове на парка е предвидено поставянето на съоръжения, които да регулират влизането на автомобили. Проектът предвижда места за четири паркинга: под терена на автокъща “Капитолия”, срещу която Столична община води дела за премахване, в сервитутата на старата трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство, към ул. „Николай Габровски“ и към бул. „Симеоновско шосе“.

С Проекта се предвижда подобряване на свързаността на парка с околните територии с изграждане на екодукти през бул. „Драган Цанков“ и алея „Яворов“, на велосипедната мрежа, на безопасния и удобен пешеходен достъп и свързаността с градския транспорт.

След представянето на Проекта писмени становища, мнения или предложения могат да бъдат депозирани в срок до 04.02.2022 г. в деловодствата на трите района, на чиято територия попада парка – „Средец“, „Изгрев“ или „Лозенец“, както и на електронните им адреси. Заключителната дискусия е предвидена за 17.02.2022 г.

Pin It on Pinterest