Региона

Областният управител участва в среща за пътната безопасност и подпомагане на семейство на пострадало на пътя дете

Днес, 1 юли, в Български червен кръст – Разград се проведе среща между няколко институции, по повод 29 юни – Денят за безопасно движение по пътищата.

Областният управител Владимир Димитров участва по покана на директора на БЧК д-р Милена Кехайова, на срещата бяха още председателят на Съюза на българските автомобилисти Живко Каспаров и началника на РУО Ангел Петков.

Два пъти годишно Български червен кръст чрез Национален дарителски фонд подпомага пострадали деца при пътнотранспортни произшествия. В кампанията по събиране на средства освен БЧК, партньори са Министерство на вътрешните работи, Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти, „Лев Инс“ и „Тойота България“.

Тази година, сред включените 29 деца за финансово подпомагане, е и 11-годишно момиче от Разград. Детето претърпява пътно-транспортно произшествие на прибиране от училище на 6 декември миналата година, в следствие на което получава средно-тежка травма – счупване на черепната основа. След проведеното лечение, вече е по-добре.

Майката – Клавдия Димитрова, прие финансовата помощ отпусната от дарителския фонд в размер на 1100 лв., парите й връчи Живко Каспаров. От името на Областна администрация също бе подпомогнато семейството на пострадалото дете.

„Когато някой пострада при ПТП, особено ако е дете – страдат много хора покрай него“, коментира д-р Милена Кехайова. Когато вече лошото се е случило, от нас остава да подпомагаме семействата, допълни тя. Тя представи дейността на БЧК, около 29 юни, Денят в който отбелязваме безопасното движение по пътищата.

Областният управител призова възрастните да се движат по-внимателно и да пазят децата. Областна администрация Разград предприема също няколко инициативи по повод 29 юни, свързани с безопасността на децата – в ДГ „Славейче“ в Цар Калоян и с деца от програмата за екологично възпитание „Еколято“ към ЦПЛР Център за ученическо техническо и научно творчество в Разград. Децата ще получат комплекти с цветни моливи и сборник с оцветяване с рисунки, изобразяващи различни ситуации по пътя, пътни знаци, кръстовища, светофари и пешеходни пътеки. Рисунките ще бъдат подредени в изложба, за да могат децата да видят опасността на пътя, да я разпознаят, да знаят, кои са безопасните места, на които да се чувстват сигурни. Пред тях ще бъде изнесена беседа по темата от служители на МВР, които ще им разяснят правилата за движението по пътя.

БЧК провежда уроци по пътна безопасност по програма Хелфи, те са насочени към деца в ранна детска възраст и вече 40-50 деца са обучени, като програмата продължава цяло лято. С по-големите, бъдещи млади шофьори, се предвижда прожектиране на видеоклипове, в които е показан пътен травматизъм. По-късно обучения ще има и в пенсионерските клубове.

От СБА провеждат обучения за безопасно каране на велосипеди и викторина с деца до 14 години, а РУО провежда превантивна дейност в часовете на класния в училищата.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest