Областният управител на Русе участва в поредица от инициативи в поредица ит инициативи в деня, когато отбелязваме 148-та годишнина от обесването на Васил Левски

С поредица от инициативи, но при спазване на всички противоепидемични мерки, Областната управа в Русе отбеляза една от най-тъжните дати в родната история, а именно 148-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

През целия ден на различни места в града служители на администрацията раздаваха на гражданите флаери, посветени на Апостола на свободата и същевременно ги запознаваха с интересни факти от делото му.

Припомняме, че по-рано през деня областният управител награди отличените в конкурса за детска за детска рисунка „Моят Левски“. В него участваха 195 деца и младежи от над 30 населени места в страната, както и от Молдова, Украйна и дори САЩ. Конкурсът се проведе под егидата на Галин Григоров, а организатор беше Военният клуб. Преди това той положи венец пред паметника на Дякона, който бе открит на 11 септември миналата година благодарение на много спомоществователи от Русе и страната.

В следобедните часове в църквата „Свети Николай Чудотворец“ беше отслужена заупокойна света литургия и панихида от отец Георги Георгиев. Точно в 17.30 ч. пък беше строена факелна стража пред паметника на Васил Иванов Кунчев, където патриотични организации и граждани положиха венци и цветя. В последните две събития се включи и народният представител Искрен Веселинов, който заяви, че днес се прекланяме пред делото и паметта на човека, благодарение на когото съществува съвременната българска държава и имаме възможността да се наричаме свободни. „Той е пример за това как да възпитаваме бъдещите поколения в обич към България и готовност за саможертва!Ако на днешния ден има нужда от нещо, то е любов към България, която да се влага в дела, така че те да я обновяват и да я превърнат в страната, за която мечтаеше Дяконът! България, в която всеки е свободен, но припознавайки българския закон!“, каза още той. Веселинов призова да помним идеалите си, да се броим за тях и да постигаме успехи в името на родината. Не на последно място той отбеляза, че на днешния ден е добре всеки да си направи равносметка дали е направил нещо добро за страната и отбеляза, че днес е Разпети петък за България.

Пред паметника на Левски беше произнесено и прочувствено стихотворение от Кристина Владова. Тя рецитира пред събралите се „Господи… На Васил Левски“ от Ивелина Никова. Събитието, както и църковното почитане паметта на Апостола, бяха организирани от русенската структура на ВМРО. От своя страна те също са раздавали картички с лика на Левски.

Pin It on Pinterest