Областният управител на Русе проведе среща с посланика на Румъния

Категорична подкрепа за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и стартирането на фериботна линия с Гюргево получи областният управител Борислав Българинов при срещата си посланика на Румъния в страната ни  Н.Пр. Бръндуша Предеску.

Българинов постави въпроса и за възобновяване на автобусната линия между Русе и Гюргево, както и увеличаване на пътническите влакове между Русе и Букурещ. Идеята е по този начин регионът да се превърне във водеща туристическа дестинация по долното поречие на река Дунав. Още през следващата година се планира създаването на единен рекламен продукт за еврорегиона Русе – Гюргево, който да се използва от туроператорите. Целта е дестинацията да стане по-разпознаваема не само на европейския пазар, но и в други континенти като Азия. Специално внимание ще бъде отделено на привличането на влогъри от цял свят, които да популяризират възможностите за отдих, а също и за инвестиции в региона. Активно ще се работи и по въпросите, касаещи културата. Има планове за съвместни концерти и арт пърформанси на открито. „Бизнесът отива там, където има развита инфраструктура и добра свързаност. Необходими са добри условия за големите инвестиции.“, коментира Българинов.

Не бе подмината и темата за по-интензивно изучаване на румънски език в училищата, но за целта трябват добре подготвени кадри, владеещи езика и искащи да преподават. За съжаление на този етап такива са дефицит в региона.

По инициатива на областния управител Борислав Българинов посланикът ще проведе среща с представители на водещи предприятия от региона, а също и с академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“. По-късно през деня тя ще посети и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

В срещата от българска страна участваха още заместник областният управител Синан Хебибов, главният секретар на администрацията Симеон Иванов, основният експерт в сферата на трансграничните взаимоотношения Вероника Гечева, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. По време на визитата си в Русе румънският дипломат е придружаван от Аурелиа Домницеану, която изпълнява ролята на министър съветник в мисията в София.  

Pin It on Pinterest